Набирането на сезонни работници – през бюрата по труда

Десислава ТаневаВсички производители, които имат нужда от сезонни работници за прибиране на реколтата, трябва да заявят числото на берачите, които са им необходими, в бюрата по труда. От своя страна регистриралите се безработни, обявили желание да започнат работа във ферми, ще бъдат информирани за свободните места, които земеделските стопани са обявили. Това съобщиха днес на брифинг земеделският министър Десислава Танева и социалният министър Деница Сачева.

Сачева информира, че среднодневно бюрата по труда в страната приемат по 4000 заявления на новорегистрирани безработни, както и заявления свързани с други дейности. В последните три дни броят на заявленията е нарастнал на около 5000 дневно.

Десислава Танева покани земеделските производители, които имат нужда от работна ръка за прибиране на реколтата, да потърсят бюрата по труда. Тя припомни, че след няколко седмици ще започне розобера, а след това прибирането на череши, праскови и друга продукция.

Земеделският министър обяви, че ще има достатъчно агнешко месо за Великден и следващите близки празници. Във фермите също ще се колят агнета, ако са осигурени условия за това и ако животновъдът има разрешение от БАБХ, а също и в присъствието на официален ветеринарен доктор.

160 местни търговски вериги в страната ще бъдат субсидирани за продажбата на български оранжерийни зеленчуци, обяви още министър Танева. По-късно бе съобщено, че те ще получат по 600 лв./тон продадени домати, 400 лв./тон краставици и 800 лв./тон пипер.

Leave a Comment