Животновъд: Нека Иван Гешев провери колко печелят мандрите и веригите! Срам и позор за тях!

Изкупните цени на суровото мляко падат, а на млечните продукти растат. Това е престъпление!

крави

Агро Пловдив се свърза с известен животновъд, за да чуе от първо лице как се усеща този бранш в днешните условия на стагнация заради пандемията. Той бе твърде откровен, но помоли да не посочваме името му поради обстоятелства, които намерихме за убедителни.

Цитираме думите му едно към едно, защото бяха искрени:

„Някои искат да спечелят от днешната ситуация и те не са малко. Точно те решават, че могат да съсипят всички останали, без да мислят, че са стъпили именно на тях. Говоря за мандрите и търговските вериги, под които сме ние, животновъдите. Цената на суровото мляко започна да слиза надолу, но това си практика от години. Дойдат ли март-април, мандрите свалят изкупните цени, ей така! И те не могат да обяснят защо.

Цената на кравето мляко зависи от големината на стопанството – колкото повече добре гледани животни имаш, толкова си по-ценен за мандрата и тя е склонна да ти плаща по-висока цена за млякото. В момента обаче цената е паднала при най-малките до 57 ст. за литър, при средните е около 65, а при по-големите стига до 75 стотинки с предупреждението на мандрите, че скоро ще бъде намалена. 

Когато цената се движи около 70 стотинки, всичко е на кантар. Има една много проста формула каква е себестойността на литър краве мляко. Тя се равнява на цената на 2,5 кг царевица, докарани до фермата. В момента тя, заедно с транспортните разходи, е такава, че изкупната цена на литър мляко би трябвало да е 0,75 лв. 

И тук стигаме до най-важния момент. Мандрите намаляват нашата цена, но вдигат цената на техните продукти. Вече имам достатъчно информация за предприятия, които доскоро продаваха сиренето на 7,50-7,60 лв., че сега са отишли на 8,50-9 лева за килограм. Магазинната мрежа, която досега го е предлагала на 12 лева, вече си слага още един лев отгоре и го пуска на 13, дори 15 лева. Извинявай, ама какво е това? Срам и позор! До преди няколко месеца сиренето се продаваше на 7 до 9 лева в магазините. По-скъпото беше изключение. Сега мандри и търговци са решили, че сирената трябва да са над 10 лева. Това е престъпление! Аз се плаша от тези цени, защото когато продажбите на сиренето намалеят, това по веригата обратно ще бутне и моята цена. Ние, животновъдите, сме все на ръба, затова лесно могат да ни съборят. Но не може постоянно да сме като боксова круша и само нас да ни удрят.

В Гърция моделът е прекрасен открай време, а сега още повече. Там и мандрите, и магазините намалиха печалбите си, за да не съсипват животновъдите и потребителите, и за да могат гърците да продължат да купуват, национално отговорно, гръцко сирене. Там всеки по веригата си е остъргал печалбата. Търговците пак печелят, ама не печелят по 30% в несвяст – по 2-3 лева на килограм сирене, както става у нас. Мандрите също са си свили печалбите, за да запазят производителите, като са си начислили нормалните 10-12%. 

Много лесно се смята себестойността на сиренето. В един килограм се влагат 5-5,5 литра мляко, което струва средно по 0,70 лв. Повечето ферми вече дават прекрасно мляко с много висока масленост. Държа си на сметката, че със стабилна печалба мога да продавам сиренето на 8 лева за килограм.

А тук мандрите ни представят аргументи, че в Италия цената на млякото е паднала на 30 евроцента. Обаче там наистина потреблението се е свило страшно. В САЩ пък изливали млякото … Никой не говори за гръцкия пример.

Сега, заради магазинните цени, всички негативи отиват към фермерите. Само че кучето не е заровено при нас. И миналата, и по-миналата година изкупната цена на суровото мляко беше такава, каквато е днес. А за мандрите и търговските вериги има още едно положително нещо – горивата поевтиняха с повече от 20%. Но това не се вижда в цените на млечните продукти, а напротив – те растат. 

Нас не ни остават да дишаме. Всеки път – дулото във врата, за да може 100 или 200 компании всеки път при такива кризи да печелят добре. Главният прокурор Гешев трябва да влезе в мандрите и магазините и да види как се образува цената! Тези компании не се интересуват от ситуацията и хората, а само от печалбата! Някои от тези фирми дори не си публикуват годишните отчети, за да се види колко много милиони лева печалба са направили. 

У нас ежемесечно ферми преустановяват работа. Тенденцията е от години. Вече в селата няма животновъди с по 1-2 крави. После дойде моментът да си отидат най-дребните с 10 до 30 крави, от тях вече има много малко. Едни спряха, други преминаха към месодайното животновъдство. Сега от година и нещо върви процеса на отпадане на фермите с от 30 до 100 животни.

Каква е най-оптималната кравеферма? Ако цената на млякото е 0,70-0,75 лв./литър, ако кравите са с добра генетика и полагаш подходящи грижи за тях, и ако разполагаш с минимум 10, а най-добре с по 20 декара на крава земя, най-оптималният вариант е да отглеждаш между 200 и 400 животни – майки и телета. Това е работещият модул.

Накрая искам само да похваля министър Танева за това че се осмели да застане срещу търговските вериги. Подкрепям я и я уважавам за твърдата й позиция!“

 

 

 

Leave a Comment