Красимир Кумчев с идея как производители и хипермаркети да си стиснат ръцете

Малките производители да се присъединят към по-големите, които вече са „утъпкали пътя“ към търговските вериги

Красимир КумчевПравителството обсъжда днес предложения, свързани със земеделския труд и реализация на продукцията, които идват от вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов. За тези предложения, вицепремиерът специално благодари на пловдивския фермер Красимир Кумчев, с когото се срещна в стопанската му база в с. Трилистник, Пловдивско на 8 април.

Предложенията са за забрана на вносната продукция от плодове и зеленчуци в периода, когато има достатъчно българска стока на полето и в оранжериите; с облекчаване на мерките за предвижване на сезонни работници до полето; с осигуряване на достъп на гражданите, които имат имоти на село, и които искат да отгледат собствени зеленчуци за самозадоволяване на семейството; и с включването на земеделците-работодатели към схемата 60:40.

Красимир Кумчев обаче има и една работеща идея за това как предложението на министър Десислава Танева за по-широто представяне на регионалните производители в търговските вериги да стане приемливо за хипермаркетите.

„Нашата фирма от години работи с търговските вериги, утъпкала си е пътя към тях. Не сме единствените, които разполагат с логистична база, в която да сортираме, пакетираме, етикетираме, охлаждаме и съхраняваме продукцията – такива има и в други райони в страната“, каза той. От няколко години семейната фирма на Кумчев работи с по-дребни производители на плодове и зеленчуци, чиято продукция изкупува и подготвя според изискванията на веригите. Така тя има свое място по щандовете им. „Благодарение на това сътрудничество, малките производители, а те са 7-8, с които работим, увеличиха площите си“, каза пловдивският фермер. Според него другият вариант – дребните фермери да прекарват дълги часове по борсите, за да получат 10 стотинки по-висока цена, не е практичен. „Но всеки сам за себе си трябва да реши и избере“, каза той.

Той обясни, че изкупуването се извършва изрядно счетоводно отношение – с фактури или приемо-предавателни протоколи. В цената, която фирмата на Кумчеви плаща на малките земеделци, са включени разходите по подготовка на стоката, транспортирането й до логистичните центрове на търговците и дребна печалба. Партньорите земеделци не са ощетени откъм получаване на европейско-национални средства като обвързана подкрепа и други. Това си тече към тях, увери Красимир Кумчев.

„Най-добрият вариант за по-малките производители е да се сдружат и заедно да направят база за заготовка с хладилник, да закупят МПС за транспортиране и въобще, всичко необходимо. Но докато това не се случи, нашият модел за пазарна реализация работи чудесно“, каза той.

От друга страна в този кризисен период (а и извън него) е необходима подкрепата на държавата, за да се осигури достатъчна търговска площ на родна продукция във вериги, продължи фермерът. Той припомни, че миналата есен е срещнал сериозен проблем с реализирането на ябълковата реколта. Хипермаркетите изкупували малки количества български ябълки и то търсели такава продукция, която не е във високия ценови сегмент. В същото време вносните плодове, и то произведени през 2018 г., заемали огромни площи в магазините и били включвани в рекламни кампании като например „Фестивал на италианската ябълка“. Факт е, твърди Красимир Кумчев, че италианска ябълка с диаметър 60 мм, се предлагаше за 4 лв./кг и то като Клас 1. А от нас изискваха ябълките да са със 75 мм диаметър, за да се обозначат с Клас 1.“

 

 

Leave a Comment