ЕС отпуска 500 млрд. евро помощ на най-засегнатите от Ковид-19

Нашата вяра в Европа се оказа правилна, написа председателят на Европейския парламент италианецът Давид Сасоли

zx620y348_1745875Министрите на финансите на ЕС постигнаха съгласие за спасителен пакет от 500 милиарда евро за европейските страни, засегнати силно от пандемията на коронавирус.

Решението идва, след като премиерът на Испания заяви, че страната е близо до преминаването на най-лошото от избухването на коронавирус. Испания е с най-голям брой потвърдени случаи в Европа със 152 466. Повече от 15 000 души са загинали.

Ръководителят на Международния валутен фонд (МВФ) предупреди, че светът е изправен пред най-тежката икономическа криза след Голямата депресия през 30-те години. Кристалина Георгиева заяви, че пандемията на коронавирус ще превърне икономическия растеж в „рязко отрицателен“ през тази година .

На своите преговори в Брюксел министрите на ЕС не успяха да приемат искане от Франция и Италия за споделяне на цената на кризата чрез издаване на т. нар. Coronabonds (облигации).

Договореният пакет е по-малък, отколкото Европейската централна банка (ЕЦБ) настоя.

Френският министър на финансите Бруно Льо Мейр приветства споразумението като най-важния икономически план в историята на ЕС. „Европа реши и е готова да посрещне тежестта на кризата“, туитира той след разговорите.

Основният компонент на спасителния план включва Европейския механизъм за стабилност, спасителен фонд на ЕС, който ще предостави 240 милиарда евро за гарантиране на разходите от задлъжнелите държави под натиск.

Министрите на ЕС също така се съгласиха с други мерки, включително 200 милиарда евро гаранции от Европейската инвестиционна банка и проект на Европейската комисия за национални краткосрочни работни схеми.

Министрите бяха близо до споразумение в сряда, но разговорите се разпаднаха и трябваше да бъдат подновени ден по-късно на фона на спор между Италия и Холандия за начина на прилагане на фонда за възстановяване.

„Нашата вяра в Европа се оказа правилна!“, написа в Twitter италианецът председател на Европейския парламент Давид Сасоли триумфално, веднага след като министрите на финансите на ЕС обявиха сделката.

Блокът не е на път да се разпадне, но белезите ще останат в държави, които почувстваха мразовитото отсъствие на солидарност на ЕС в час, в който се нуждаят, коментира Би Би Си. Солидарността излезе през прозореца с първата жертва на коронавирус.

Пандемията на коронавируса разкри дълбоки разделения в Европа, за които Италия и Испания обвиниха северните държави – водени от Германия и Холандия, че не са направили достатъчно.

Изказвайки се преди споразумението, италианският премиер Джузепе Конте заяви пред Би Би Си, че ЕС трябва да се изправи пред предизвикателството на това, което той нарича „най-голямото изпитание след Втората световна война“.

Испанският премиер Педро Санчес също каза, че ситуацията там се подобрява . Той каза на депутатите в Мадрид в четвъртък: „Огънят започва да влиза под контрол.“

Той обеща, че страната ще има „пълна победа“ над вируса. По последни данни от последните 24 часа, Испания е регистрирала 683 смъртни случая – спад от 757, съобщени в сряда.

Ще бъде ли спокойно след Великден?

През последните дни лидерите започнаха да звучат по-позитивно, според Би Би Си.

Малките магазини ще бъдат отворени в Австрия и Чехия следващата седмица. Училищата и детските градини в Дания ще се отворят отново на 15 април, а в Норвегия – на 20 април.

Дори Италия обмисля кога някои мерки за блокиране могат постепенно да бъдат облекчени. Конте каза: „Ако учените го потвърдят, може да успеем да облекчим някои мерки вече до края на този месец.“

Испания обаче удължи извънредното си положение в четвъртък до 26 април, като запази хората у дома за още две седмици.

Има и широко разпространени опасения за Великденския уикенд, когато хората обикновено пътуват да видят любими хора.

Португалия засили мерките за блокиране за Великден, като забраната хората да напускат местните си райони без официална документация.

 

Leave a Comment