За превозване на сезонни работници ще има нова заповед от здравния министър

берачка на ягоди, работникЗдравният министър Кирил Ананиев ще коригира свои заповеди, така че да се уреди начинът, по който сезонните работници ще бъдат превозвани до стопанствата, реши правителството на извънредното си заседание днес.

Транспортните средства трябва да се дезинфекцират от населените места, от които тръгват, а работодателите да осигуряват лични предпазни средства – ръкавици и маски. Целта на тези промени е да се осигури разсаждането, отглеждането и прибирането на земеделската продукция в условията на обявената пандемия от Covid-19.

Правителството реши още да осигури и заплати транспорта на закупените от Китай 1,176  млн. предпазни маски за еднократна употреба, 1 милион медицински маски и 50 респираторни апарата. Със същия транспорт в България ще се доставят направените дарения от Китай за страната ни.

Министърът на здравеопазването ще подпише и договор за доставка на 30 000 теста на стойност 303 000 щатски долара за Covid-19 с южнокорейска фирма. Тестовете ще са „real time“ РСR и притежават сертификат за употреба в ЕС за диагностиката. Впоследствие могат да се закупят още от тях.

Leave a Comment