Министър Танева: Нима вносните зеленчуци с пестициди могат да са по-добри от българските?

По информация на земеделски производители доставчици на вериги, надценката на търговците е 50%

Земеделският министър Десислава Танева не прави дори половин стъпка назад в искането хипермаркетите да предоставят по-голям търговски терен на българските продукти. Това бе потвърдено и този следобед от телефонния разговор, проведен с нея в студиото на Нова телевизия.

Министърът попита дали са по-добри от българските зеленчуци спрените на границата преди два дни 20 тона вносни зеле и краставици, при които са установени наднормени количества остатъчни пестициди. Според нея са необходими малки усилия от страна на търговците, за да започнат да приемат стока от регионалните земеделски производители.

Припомняме, че големите западни вериги досега приемат продукция единстве в логистичните си центрове, които са пръснати в страната. (на Кауфланд е в Индустриална зона Раковски, на Лидл е между Сливен и Карнобат, на Метро – край София и т.н. – б.р.) По време на земеделския форум „ИнтелиФреш“ преди година, когато производители на плодове и зеленчуци поискаха да предлагат продукцията си в близките търговски обекти на съответните вериги, вместо да изминават стотици километри до логистиките им, единствено от „Метро“ заявиха, че могат да са по-гъвкави и да обмислят въпроса. 

На аргумента на Сдружението за модерна търговия, че изкупуването на регионална продукция при търговските обекти, би оскъпило стоката, тъй като е свързано с нова организация и увеличаване на персонала, земеделският министър изрази несъгласие. Десислава Танева отговори, че това е въпрос на политика на хипермаркетите, в която министерството не може да участва. Тя цитира български производители, доставчици на големите търговци, според които надценката достига до 50% от склада до търговския щанд.

По повод предложението на Сдружението за модерна търговия да предостави паркоместа на фермерите, министърът попита: „Дали вие бихте искали да живеете у дома си, или в пристройка до него?“. И допълни, че това предложение илюстрира отношението на веригите към местните производители.

Десислава Танева уточни, че постановлението, което министерството предложи за обсъждане на браншовите организации и на търговските вериги, все още не е в окончателния си вариант и се променя. Тя информира още, че един от мултинационалните търговци, опериращи у нас, е проявил готовност да приеме предложението на МЗХГ.

Министърът отново припомни, че в редица западни европейски страни хипермаркетите предоставят големи площи за предлагане на национална селскостопанска продукция.

Leave a Comment