Правителството да одобри три мерки за гарантиране на земеделието: Консумативи, изкупуване, субсидии

Пловдивският фермер Красимир Кумчев предупреди, че ако решенията се отложат, можем да изпаднем в продоволствена криза
Красимир Кумчев

Красимир Кумчев

Пловдивският фермер Красимир Кумчев, с когото миналата седмица се посъветва вицепремиера Красимир Каракачанов, напомни, че на редовното си заседание в сряда правителството трябва да вземе решение по три важни мерки, необходими за безпрепятствената работа на земеделците. Той ги оповести отново във ФБ профила си.

Първата стъпка, според Красимир Кумчев, е държавата (МЗХГ) да гарантира консумативи за земеделците до края на 2020 год. Ако е необходимо, да бъде предоставена целева кредитна линия за вносителите на фуражи (добавки към тях), семена, разсад, торове, препарати за растителна защита, резервни части за селскостопанката техника, системи за капково напояване и други ключови елементи от производство на плодове и зеленчуци

Второ, държавата (Държавният резерв) да издаде гаранции за изкупуване продукцията от български сезонни (плодове изеленчуци), които подлежат на замразяване и консервиране.
Да бъде възможено на ишлеме на български фабрики да консервират изкупената продукция. Трайността й обикновено е между 1 и 3 години. Консервите ще попълнят държавния резерв или ще останат на „отговорно пазене“ в предприятието. Могат да бъдат предложени за продан или предоставени на социалнослабите хора, в зависимост от развитието на кризата.

Трето, ДФ „Земеделие“ да предостави допълнителна субсидия за производството на всички видове зеленчуци. Ако размерът й е 30%, ще са нужни 150 млн. лв. (по данни на МЗХГ за 2019 г. годишното производство възлиза на 500 млн.лв). Тези насаждения дават резултат в рамките на годината, за разлика от трайните насаждения или животновъдството.

Кумчев припомня и две от вече взетите мерки: Хората от градовете имат достъп до дворните си места на село и ще отглеждат своите градини с плодове и зеленчуци

Сезонните работници имат необезпокояван достъп до полето.

„Вероятно тези мерки могат да бъдат допълнени“, пише Кумчев, но предупреждава, че времето за отлагането на посочените по-горе изтича. Решенията трябва да се вземат до дни, за да се избегне продоволствената криза.

 

Leave a Comment