Чавдар Маринов е освободен като зам.-министър на МЗХГ

Браншови организации подготвят протестно писмо до премиера, президента и министъра на земеделието. Други са доволни

Чавдар МариновСъс заповед на министър-председателя Бойко Борисов от длъжността заместник министър на земеделието, храните и горите е освободен Чавдар Маринов, се съобщава днес на страницата на правителството. Той бе назначен като такъв преди почти 11 месеца, когато Румен Порожанов бе земеделски министър.

Освобождаването на Маринов от поста става по предложение на министър Десислава Танева.

Като причината се посочват проблеми, забавяне и грешки в регистъра за биологичните производители, което от своя страна подлага под риск плащанията, които през май месец трябва да бъдат изплатени по мярка 11 ,,Биологично земеделие” на производителите на биологична продукция. Въвеждането на данните в биорегистъра продължава повече от 6 месеца и грешките в него още не са изчистени.

В отговор на заповедта на премиера днес следобед представители на браншови организации се заеха да подготвят протестно писмо, което ще адресират до премиера, президента Румен Радев и земеделския министър Десислава Танева. До края на деня текстът ще бъде готов. Писмото ще бъде изпратено до 12-те браншови организации от секторите „Био“ и Плодове и зеленчуци, заради чиито протест бе назначен като зам.-министър на земеделието на 20 май 2019 г. Чавдар Маринов. Негов ресор бяха биологичното производство, овощарството и градинарството.

Мариана Милтенова

Мариана Милтенова

Някои браншови организации, от друга страна, приемат със съгласие освобождаването на Маринов. Мариана Милтенова, председател на Националния съюз на градинарите в България (НСГБ), заяви пред Агро Пловдив, че УС на организацията не е подкрепил кандидатурата му преди 11 месеца. Председателят поясни, че според нея Маринов не е успял да бъде значително полезен за сектор Плодове и зеленчуци, той дори е преустановил контакт със съюза, след като е разбрал, че браншовата организация не е одобрила кандидатурата му през 2019 г. Тя подчерта, че овощарите и градинарите се нуждаят не само от зам.-министър, която да е пряко отговорен за сектора, но и от цялостна политика в тази сфера на растениевъдството. Затова от НСГБ ще настояват постът да се запази. Според Мариана Милтенова земеделският министър трябва да избере за него човек, с когото да работи. „Той трябва да е ярка и борбена личност, с позиция по проблемите ни, да е уважаван и браншовите организации да са съгласни с назначаването му“, завърши тя.

Leave a Comment