Пет браншови организации в земеделието искат среща с премиера

зелен лук, листни зеленчуциПет браншови организации и представители на 10 областни консултативни съвети по плодове, зеленчуци и картофи искат среща с премиера Бойко Борисов. В писмото се посочва, че създаденото в последните дни напрежение между търговските вериги и производителите, както и вчерашната оставка на зам.-министъра на земеделието Чавдар Маринов, изместват фокуса на истинските проблеми в сектора.

Целта на срещата е да се дискутира с премиера „недостатъчното производство и невъзможността да се обезпечи българският потребител с български плодове, зеленчуци и картофи„. И „неправомерното разходване на огромен финансов ресурс (над 7 милиарда лв за 14 години) с краен резултат изключителен дисбаланс в земеделието ни“.

Поканата за среща е изпратена от Национална Асоциация на Картофопроизводителите, Българска Асоциация на Организациите на Производителите, Национална Асоциация на Оранжерийните Производители, Асоциация Български Пипер, Национално Обединение на младите фермери в България и Областни консултативни съвети по плодове, зеленчуци и картофи в София, Кюстендил, Перник, Благоевград, Смолян, Пазарджик, Плевен, Видин, Монтана и Ямбол. 

Прави впечатление, че към писмото не са се присединили голяма част от другите организации от сектора, включително и представители на биологичното производство. 

Leave a Comment