Десислава Танева прецени като „лично“ отношението на търговските вериги

Днес ще бъдат преведени на 57 хил. земеделци зелените плащания, от 27 април ще бъде отворена за заявление мярка 11

Десислава ТаневаЗемеделският министър Десислава Танева прецени като „памфлет“ и като „лично“ отношението на част от търговските вериги към постановлението в помощ на местните производители на храни, прието вчера от Министерския съвет. Днес някои от големите търговци критикуваха в 13 точки правителствения документ и министъра.

Десислава Танева заяви пред бТВ, че дори не е изчела докрай изявлението на търговците. И допълни, че може да изтърпи всякакви обиди и клевети в името на оцеляването на най-уязвимите сектори – Плодове и зеленчуци и Животновъдство. „Те не са много неустойчиви и без подкрепа от страна на държавата не могат да издържат“, каза тя.

Министърът поясни, че заради несъгласието на търговските вериги в постановлението не е фиксирана площта, върху която в магазините трябва да бъде изложена регионална продукция. Условието пред търговците е тя да е местна, като обаче за пазара на София е направено изключение на него да присъстват храни и от областите Пазарджик и Пловдив, където е съсредоточено производството на плодове и зеленчуци.

Като „по-скоро емоционално, отколкото компетентно“ определи министърът констатацията на големите търговци, че „11 млрд. лв. от европейските фондове са отишли в няколко джоба вместо за обединяване и подпомагане на малките производители“. „Ние изпълняваме решения, взети от европеската общност“, каза тя.

Относно освобождаването на зам.-министъра на земеделието Чавдар Маринов, Танева отказа да отговори подробно. Съобщи само, че е поискала оставката му заради „поредица от неща“. „Няма смисъл да занимаваме аудиторията“, прекъсна темата тя.

По повод забележката на веригите, че за разлика от тях регионалните търговци ще получат финансова помощ, ако предлагат български оранжерийни зеленчуци, министърът поясни, че става въпрос за малки магазинчета, които не са със статут на национални и че министерството иска да защити труда на оранжерийните производители, чиято стока сега излиза на пазара.

Десислава Танева информира, че днес 57 000 земеделци ще получат общо 445 млн. лв. „зелени плащания“. Допълни също, че на 27 април ще бъде отворена за заявления биологичната мярка 11 с допълнителни 40 млн. лв. към бюджета й. Министърът се надява преди Великден да бъдат раздадени продуктите за ученици от училищните схеми. Те ще получат, примерно казано, 600 грама сирене, 5 краставици, 20 ябълки. Доставката ще бъде извършена от горски служители.

Накрая министърът пожела светли празници и призова потребителите да изберат българското от всеки щанд, когато пазаруват.

 

Leave a Comment