Велика сряда: Любовта на жената и предателството на Юда

Велика сряда ни припомня любовта на една безименна жена и за предателството на ученика на Иисус – Юда Искариотски.

Велика сряда, жена измива с миро краката на ИисусЖената била разкаяла се блудница, която успяла да влезе в дома на Симон Прокажени, в който бил Иисус. Носела съд от алабастър, пълен с скъпо миро. (Мирото се приготвя от зехтин, бялото вино, различни благоуханни смоли, треви, корени, етерични масла и светената вода. Те първо се киснат, а после се варят три дни – б.р..) В бързината, да не й се пречи на доброто намерение, тя счупила съда, по-лесно да се разлее мирото. Тя изляла елея върху Иисус, с което го помазала за погребение, приживе оплаквала, омивайки нозете му със сълзите си. За нея Иисус казал, че много се прощава на този, който умее много да обича.

Скъпоценното миро струвало триста динария, затова някои възнегодували против нея: Защо е това прахосване? Мирото можеше да се продаде и парите да се раздадат на сиромаси. А Христос им отговорил: Сиромасите всякога имате при себе си, а Мене не всякога имате. Тя извърши добро дело за Мене като превари да помаже тялото Ми за погребение.

Отново на Велика сряда юдейските старейшини се събрали в дома на първосвещеника Каяфа и разсъждавали как да хванат Иисус и да го осъдят на смърт. В това време, неочаквано при тях дошъл Юда Искариотски. Той попитал събралите се: Какво ще ми дадете, за да ви го предам? Така получил тридесет сребърници.

Според традицията в сутринта на Великата сряда родителите изпращат децата да наберат големи китки здравец, който се съхранява пред иконите в съд с вода до Разпети петък, след което се раздава

На Велика сряда не се работи никаква домакинска работа.

Leave a Comment