Войната между веригите и земеделския министър приключи след намесата на премиера

Десислава Танева и Бойко Борисов, търговски веригиСпорът между търговските вериги и земеделския министър Десислава Танева, който вчера следобед заприлича дори на война, приключи след намесата на премиера Бойко Борисов. Днес Борисов и Танева проведоха видеоконферентна среща със земеделски производители от секторите „Животновъдство“, „Плодове и Зеленчуци“, „Риба и рибни продукти“ и „Пчеларство“. Поводът бе приетото Постановление, с което търговските вериги се задължават да предлагат българска продукция на местни (регионални) производители в обектите им. По време на разговора бяха обсъдени предприетите мерки от страна на държавата и затрудненията, които производителите срещат при реализиране на продукцията си.

Премиерът Бойко Борисов изтъкна, че държавата прави всичко по силите си, за да подкрепи земеделския сектор и родното производство. Според него на първо място сега е здравето на българските граждани. „Най-важно е да ви запазим живи, после всичко останало ще дойде от само себе си, ще се стегнем и ще го направим. Сега се мъчим с такива мерки да ви помагаме, каквото може да се направи. Първата цел ми е да сме живи“, заяви Борисов.

Министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева подчерта, че стремежът е да бъдат подкрепени  малките и местни български производители, за да се запази поминъкът им. По думите й, местната българска продукция е по-свежа, по-прясна и по-позната. Тя бе категорична, че потребителите трябва да имат право на достъп до местното производство.

От бранша посочиха, че стоят зад усилията на кабинета и допълниха, че правителственото постановление е алтернатива за малките производители. Те отбелязаха, че такава организация е създадена и в други държави, съобщиха от правителствената пресслужба. На срещата производителите подчертаха, че искат да продават стоката си в България и по думите им, именно търговските вериги са канал за реализация на продукцията им. Те настояват срокът на действие на Постановлението да бъде без ограничение.  Стопаните заявиха още, че адмирират усилията на държавата за решаване на проблемите  в сектор „Земеделие“.

В рамките на разговора министър Танева отбеляза, че въведеното изискване млечните продукти да са изцяло произведени от българско сурово мляко цели да подпомогне сектор „Животновъдство“ – млечно направление при реализацията на сурово мляко. Причината е започналият срив на цената му в цяла Европа. От своя страна производителите благодариха и за всички плащания и субсидии, които получават навреме и Държавен фонд ,,Земеделие“ спазва обявения график.

По-късно на общ брифинг, даден от Десислава Танева и представители на търговските вериги и Сдружението за модерна търговия, в което членуват, земеделският министър заяви: „Пандемията ни принуждава да вземем спешни мерки, да минимизираме загубите и да оцелеят нашите фермери.“

Тя посочи, че е обсъждано създаването на регионални къси вериги за доставка на продукцията на българските производители.

„Нито една голяма търговска верига не е изключена от обхвата на споразумението“, уточни Танева.

Тя посочи, че правителството е взело решение да бъдат отпуснати 5 млн. лева в помощ на производителите на оранжерийни зеленчуци.

Срокът, за който ще продължи постановлението, е до края на годината, цитира постановлението Десислава Танева.

„Ако българските потребители искат да бъдат съпричастни с българския производител, да изберат българското“. Това каза от своя страна изпълнителният директор на Сдружението за модерна търговия Йордан Матеев.

„В кризисна ситуация трябва да се отворят максимално много канали и мерки, които да разрешат този комплексен проблем. Логистиката е може би най-същественият проблем“, каза Милена Драгийска, представител на „Лидл България“. Тя посочи още, че има притеснения дали другите държави няма да отвърнат реципрочно и да спрат изкупуването на български продукти.

„Имаме общо разбиране за необходимостта по смислен начин да бъде подпомогнат българският производител, нещо, което сме правили и досега“, посочи Милена Драгийска, управител на Лидл България. По думите й в криза трябва да се отворят максимално много канали и мерки, затова такива са предложени на срещата днес. Тя информира, че веригите са поискали от Министерството на земеделието да скъси пътя на комуникация. „Помолихме за списъци на оранжерии и ферми, от които да купуваме продукция“, каза още Милена Драгийска.

„Уверяваме българските производители, че ще намерят място на нашите рафтове. Изборът обаче е на самите потребители и апелираме те да изберат българското“, каза от своя страна Йордан Матеев, изпълнителен директор на Сдружение за модерна търговия.

Българските продукти няма да заемат отделни щандове, тъй като са етикетирани така че потребителят да се ориентира дали стоката е родно производство или е от внос.

1 Comment

  1. Манолов каза:

    Ха, ха, ха, смешници! Тези двамата унищожиха българското земеделие, като го дадоха в ръцете на малка група далавераджии, а сега „ще спасяват“ дребните стопани!? Демагогия и порнография!

Leave a Comment