Велики четвъртък: Най-важният урок – смирението

Стенописът на Леонардо в матастира Санта Мария деле грацие в Милано

Стенописът на Леонардо в матастира Санта Мария деле грацие в Милано

На Велики четвъртък Иисус Христос се подготвя да изпие „горчивата чаша“ да бъде измъчван и разпънат на кръст. В този ден е Тайната вечеря, на която той подава на апостолите хляб и вино с думите, че те са част от неговата плът и кръв. Завещава им да се обичат така, както той ги обича и, подготвяйки ги за приближаващата драма, им казва, че един от тях ще го предаде. Това хвърля в смут учениците на Христос, а Юда тихо напуска дома, за да отиде при архиереите. После Иисус измива с миро краката на учениците, предавайки им един от най-важните уроци в живота – този на смирението.

Новият завет разказва, че след вечерята Иисус заедно с трима от учениците си отива в Гетсиманската градина, за да се помоли. Синът Божий нарежда на учениците да непременно да останат будни. Но магически сън натежал върху клепачите на тримата апостоли и те не могли да чуят молитвата на учителя си, която той отправил към небето: „Ава, Отче! За тебе е всичко възможно; отклони от Мене тая горчива чаша; но да бъде не каквото аз искам, а каквото Ти.“

През цялата Страстна седмица единствено на Велики четвъртък е разрешено почистването на дома и изхвърлянето на стари вещи и дрехи.

На този ден се боядисват и яйца.

Прочети още: След 21 години реставриране, Тайната вечеря на Леонардо възкръсва за света

Leave a Comment