Войчеховски: ЕС няма кризисни пари, затова увеличихме тавана на държавната помощ

Януш ВойчеховскиРазпространението на COVID-19 засегна млечния сектор и производството на месо в ЕС. Секторът за цветя също е в дълбока криза. Много земеделски производители призовават ЕК за помощ в тази извънредна ситуация, но Комисията не може да реагира, тъй като заложените в бюджета средства за пазарна намеса са разчетени да разрешат случайни проблеми на един или няколко пазара. „Мащабът на настоящата криза обаче надхвърля възможностите на настоящия бюджет“, заяви на 15 април пред Комитета по земеделие еврокомисарят Януш Войчеховски.

Мерките за подпомагане са установени в регламента за Общата организация на пазара (ООП), който представлява мрежата за безопасност за земеделските производители в случай на пазарни кризи като противодейства например на срива на цените.

Пакетът от инструменти на тези мерки включва публична намеса, помощ за частно съхранение (PSA), тегления, както и други изключителни пазарни инициативи, налични по ОСП.

Според земеделския комисар Войчеховски в настоящата ситуация държавите трябва да се съсредоточат върху рационалното използване на наличните средства и по-специално върху неизползваните пари по Програмата за селските райони.

Заради пандемията Комисията увеличи тавана за предоставяне на държавна помощ за селското стопанство, за да стимулира публичната помощ.

Януш Войчеховски предположи, че на държавите-членки ще са необходими няколко месеца, за да изпълнят всички вече записани мерки, което означава, че по-голямата част от мерките ще трябва да бъдат платени в бюджета за 2021 г. Кризата ясно показа значението на спешния резерв за помощта на земеделските производители, каза още еврокомисарят.

Leave a Comment