De minimis-ът за оранжерийни зеленчуци пред провал

Нито местните търговци са наясно как да процедират, нито оранжерийните производители ги търсят

оранжерияДържавната помощ de minimis, предназначена за отваряне на пазара на оранжерийни зеленчуци, върви към провал. Решението за нея бе взето на УС на ДФ „Земеделие“ на 9 април, а срокът за прилагане на схемата е от 15 април до 31 май. Бюджетът по нея е 5 млн. лв.

Помощта трябва да се получи от местните търговски вериги по области като стимул да продават български краставици, домати и пипер. Всеки търговец, включен в списъка на фонда – виж ТУК, може да получи след 31 май по 0,60 лв. за килограм продадени домати, 0,40 лв. за краставици и 0,80 лв. за пипер. В указанията към помощта бе посочено, че максималната субсидия за търговец не може да надхвърля 200 000 евро.

За улеснение на търговците в сайта на фонд „Земеделие“ е публикуван и списък на оранжерийните производители, които отговарят на условието на фонда да са доставчици по по тази схема. Оказва се, че те са над 950 в страната, като само в Пловдивска област броят на производителите е 275.

Оказва се обаче, че търговците не знаят почти нищо за обявеното подпомагане. Собствениците на двете най-големи вериги супермаркети в Пловдив – „Слънчеви лъчи“ и „Лекси“, заявиха пред Агро Пловдив, че продължават да зареждат магазините си със стока, закупена от тържищата. В тържищата обаче продавачите са прекупвачи, които изкупуват зеленчуци директно от оранжерийните производители и ги продават от складовете си на супермаркетите и други търговски обекти. „Така или иначе, ние купуваме с предимство български зеленчуци“, заявиха Дафинка Дългърова и Жанет Павлова – собственички на посочените вериги. Проблемът обаче е в това, че фактурите за закупената стока, трябва да са издадени не от прекупвачите, а от фирмите на оранжерийните производители, за да бъдат приети от ДФ „Земеделие“ като основание за изплащане на помощта de minimis. До момента нито един оранжериен производител не е потърсил посочените търговци.

Така едно добро намерение на Министерството на земеделието на практика ще се окаже неприложимо по две причини. Първата е недостатъчното популяризиране сред търговците на схемата за подпомагане и недостатъчната информация в списъка на оранжерийните производители. В този списък са посочени само имената на фирмите и добивите за реализация на краставици, домати и пипер, няма дори информация в коя община се намират съответните оранжерии. Втората причина е в липсата на пазарна ценова ориентация за търговците, които зареждат стока директно от оранжериите. Те не знаят дали на тържищата (където се предлага и вносна продукция) цените на съответния зеленчук не са вдигнали или паднали.

 

 

Leave a Comment