Обнародвано е постановлението за търговските вериги и българските храни

хипермаркет

Днес, 21 април 2020 г., е обнародвано е Постановление №70 за осигуряване на основни групи български храни в търговските вериги. Това се вижда от последния 37-ми брой на „Държавен вестник“, но за съжаление броят към момента е непригоден за изтегляне и постановлението може да бъде видяно само в книжния вариант на официоза и при електронен абонамент.

Възможно е в последния вариант, с който разполагаме, да има корекции след двата последователни разговори миналия четвъртък между премиера Борисов и министър Танева с браншови организации в селското стопанство, от една страна, и последвалия диалог с представители на търговските вериги.

В последното, все още неофициално постановление, бе заложено 90% от млечните продукти във веригите да са българско производство. Единствено за тях е фиксирана търговската площ – нещо, което в първия вариант на документа напълно отсъстваше. В него бе посочено, че всички български храни трябва да заемат 50% от щандовете.

Не всеки производител на плодове и зеленчуци ще може да предлага на търговските вериги продукцията си. Освен, че кандидат доставчикът трябва да е регистриран като земеделски производител, той трябва да има регистрация по чл. 12 от Закона за храните и в съответната областна дирекция към БАБХ. (Виж чл. 12 от ЗХ по-долу – б.р.)

Запазва се изискването веригите да заплащат извършените доставки в рамките на 14 дни.

Големите търговци разполагат с 14 дни след обнародване на постановлението да се пренастроят за изпълнението му.

Прочети още: Коментари по темата: Ще сработи ли постановлението за търговските вериги

 

Leave a Comment