Двама билкари сред одобрените за над 35 млн. лв. проекти

 24 разработки по Програмата за развитие на селските райони бяха одобрени

лечебни растенияДвама преработватели на билки вече са с одобрени проекти за оборудване по Мярка 123 по Програмата за развитие на селските райони, съобщиха от ДФ „Земеделие“. Фондът одобри общо 24 проекта на стойност 35 453 132 лева. 19 от тях са по мярката „Добавяне на стойност към земеделски и горски продукти“ (№123), а 4 по Мярка 121 за „Модернизиране на земеделските стопанства“. 

Едната фирма за билки ще отглежда лавандула, маточина, бял равнец, жълт кантарион, риган, а кооперация от Търговище планира производствена линия за обработката на шипка, листа от бръшлян, стръкове балканска чубрица, кориандър, корени от коприва, глухарче и други билки. Другите инвестиционните предложения по Мярка 123 са насочени предимно към преработката на плодове и зеленчуци, на месо и млечни продукти, за производството на вина, фуражи и други. Средства по мярката получават и предприятия за производство на лютеница, кьопоолу, компоти, айвар, конфитюри, мармалади. Фирма от Хасковска област ще инвестира в бъчви от френски дъб и бокспалети за червени вина.

ДФ „Земеделие” одобри и няколко проекта за модернизация на месопреработвателни предприятия, за изграждане на кланици и мандри. Освен традиционните кисело и прясно мляко, една от фирмите ще произвежда сирена „Гауда“, „Тилзит“, извара и катък. Сред одобрените инвестиции по Мярка 123 има и такива за преработката на дървесина или за производството на енергия от биомаса.

С пари от бюджета на Мярка 121 „Модернизиране на земеделски стопанства” ферма ще купи линия за сортиране, почистване и пакетиране на картофи, колесен трактор и др. Ще бъдат оборудвани и две стопанства за зърнени и технически култури. Одобрените проекти по мярката за гледане на плодове са 3 – на ферми за био череши, пъпеши, кайсии и бадеми. Те ще купят съоръжения за защита от диви животни и от слани, ще изградят съоръжения за съхранение на вода и други.

Leave a Comment