За 50-ти път отбелязваме Деня на Земята

Денят на Земята - 50 г.На 22 април 2020 г. Денят на Земята отбелязва своята 50-та годишнина. Тазгодишната тема на кампанията е „Действия срещу изменението на климата – огромното предизвикателство на нашето съвремие“.

В древността Земята е смятана за богиня и народите са й давали различни имена. В Гърция са я наричали Гея. Митовете разказват, че Гея и Уран са създали шест женски и шест мъжки титана.

Във великия епос на древна Индия – „Махабхарата“, се разказва, че най-голямата война – между петимата братя Пандави и техните братовчеди, всеки със своята многомилионна армия, е започнала по молба на богинята на Земята. Тя се оплакала на върховния бог Брахма, че вече й е трудно да носи товара на толкова много демони, слезли на земята в човешки облик. Тогава получила обещание, че ще бъде освободена от теглото на злото чрез война, в която то ще бъде унищожено. В самата война на страната на Пандавите е Кришна, който е въплащение на самия бог Вишну. Благодарение на него благочестивите Пандави победили въпреки далеч по малобройната си войска.

Leave a Comment