Одобрена е нова наредба за обезщетяване на животновъди при зараза във фермата

Министерският съвет прие Постановление за приемане на Наредба за условията и реда за разходване на средствата за обезщетяване на собствениците на животни, умъртвени в случаи на заразни заболявания.

Прочети още: Стопани могат да загубят до 75% от обезщетенията при епизоотия

кравефермаОсновната цел на Наредбата е ефективно разходване на бюджетните средства, предвидени за обезщетяване на собствениците или ползвателите на животновъдни обекти, в които животните са принудително умъртвени. Обезщетенията ще се предоставят за ограничаване и ликвидиране разпространението на особено опасни заразни заболявания чрез умъртвяване или унищожаване на съответните животни. Помощта ще се предоставя и при смъртност, възникнала след датата на обявеното съмнение за наличие на болест от Българската агенция по безопасност на храните.

Проектът предвижда, при неспазване на определени задължения от страна на собствениците на животни, да се налага коефициент на редукция върху размера на обезщетенията. Определени са конкретните случаи, реда и условията, при които ще се налага коефициент на редукция.

Leave a Comment