Какво се случва с мерките за земеделието, г-н Каракачанов? Къде са?

Красимир КаракачановДнес правителството трябваше да разгледа и одобри три мерки в подкрепа на земеделието. Те бяха предложени от вицепремиера Красимир Каракачанов и публикувани вчера на страницата на Министерството на отбраната. Но …

Решенията на правителството излязоха преди 3 часа, а за мерките на вицепремиера няма и дума. Г-н Каракачанов изрично бе съобщил в прессъобщението, че ще ги внесе за обсъждане на днешното заседание на кабинета.

Та, какво се случва?

Днес на страницата на военно министерство е публикувано следното обръщение от Красимир Каракачанов:

Скъпи българи,

В своята многовековна история страната ни се е справяла с много и различни предизвикателства.

Днешното изпитание с КОВИД-19 далеч не е най-голямата криза в нашата история.

Но и днес – както винаги в трудни периоди – пред нас изниква въпросът: как да продължим напред? Какъв е начинът, каква е рецептата?

Има една изпитана рецепта, българска – многократно изстрадана и доказано работеща.

Винаги в тежки времена народът ни се е залавял за земята.

На нас, българите, ни е дадена плодородна земя и прекрасна природа, каквато много други страни по света само си мечтаят да имат.

Затова и днес моите лични усилия като българин са насочени както към подпомагане на аграрния ни сектор и осигуряване на добра реколта и сигурна прехрана, така и към грижа за успяващия български туризъм. Селското стопанство и туризмът – това са два от ключовите за икономиката ни сектори, които могат да изведат България напред…

… Ето защо предлагам инициативата „Българско лято 2020“ – защото днес е време целият ни народ да се обърне към българската земя и българските продукти, към българската природа и българските курорти.

Солидарността и подкрепата в кризата трябва да работи преди всичко за българските граждани.

От България – за България!

От българи – за българите!

Това е целта и смисълът на инициативата „Българско лято 2020“ – да подкрепим самите себе си!

Вече втори път внасям предложения в подкрепа на аграрния сектор с мерки, предложени от самите земеделци и животновъди. Ще продължа тази подкрепа и занапред…

Текстът продължава, свързан вече със сектор Туризъм.

Защо е тази самотна патетика? Какво се случи на Министерския съвет днес?  Земеделието неглижирано ли беше, времето ли не стигна? Кой отряза ентусиазма на вицепремиера или може би мерките, свързани със селското стопанство, ще се съобщят по-тържествено, така че да не се забутат между други правителствени решения?

Да не би пък да е нужно да се изготвят нормативи за прилагането им и затова, преди да са готови, се мълчи?

Да не би министър Танева да има забележки към тях и намеренията да са се отложили до стиковане на представите за помощ към фермерите?

А може би на премиера мерките да му изглежда популистки?

Или пък браншовици от някои сектори да са възроптали?

Да не би за предложението на един вицепремиер да не е стигнало времето по време на заседанието?

Или министър Горанов да е казал: „Стига вече, хазната се изрина“?

С въпросите може да се продължи, но няма смисъл, ако отговори липсват. Впрочем, тази вечер Красимир Каракачанов ще е гост в „Лице в лице“и вероятно ще се изкаже за тази нова инициатива „Българско лято 2020“, която касае селското стопанство и туризма. Как пък ги съедини двата отрасъла – сигурно, за да тежат повече. Или да олекнат повече. Ще видим (ако видим).

 

 

Leave a Comment