Държите коз в ръката, г-жо Танева. Играйте го!

Агро Пловдив

Колко надалеч можете да виждате, министър Танева?

Фермерският пазар в Пловдив. На снимката: Младите зеленчукопроизводители Таньо, Йовка и Красимир

Фермерският пазар в Пловдив. На снимката: Младите зеленчукопроизводители Таньо, Йовка и Красимир

Разбирам, че искате да опазите българското производство на плодове и зеленчуци в тази тежка година. „Нека нашите регионални, малки и средни стопани да оцелеят“, казвате. Но това от години е така и без коронавируса! Проблемът е, че те оцеляват без да могат да увеличават стопанствата си. За съжаление, това е матрица в мисленето, която не ни дава да си вдигнем главата и да погледнем по-нависоко. Това е ниска мишена, а в каквото се целиш, това постигаш. Оцеляването ли е нашата цел, особено като знаем какви градинари сме били в годините преди?

И ето че сега тази пандемия, която затвори предприятия и изпрати над 72 хиляди души в бюрата по труда, ни дава неочакван шанс да използваме чудовището.

Неотдавна ООН предсказва библейски глад. Европейската комисия даде огромна свобода на държавите членки, особено в областта на селското стопанство. Вие, г-жо Танева, наложихте на хипермаркетите да предлагат на „достатъчна площ“ български и регионални селскостопански продукти, браво за което. Граничните власти и контрол най-после започнаха да си вършат работата и да връщат вносни плодове и зеленчуци със завишени пестицидни остатъци.

Дотук добре, но какъв е смисълът да сипем гозба за щъркела в широка тепсия, щом той не може да я опита?

За какво са всички мерки, когато нямаме достатъчно сезонна продукция от плодове и зеленчуци, за да запълним щандовете в големите и в малките квартални магазини?

Неотдавна от Асоциация Български пипер обясниха, че страната ни потребява 3-4 пъти повече чушки, отколкото произвежда. Картофопроизводителите казаха, че задоволяват 52% от потреблението. От консервните предприятия обявиха, че 60-70% от суровината е българска, останалото е внос. Тоест, ние не сме си самодостатъчни. От много години вносът ни е необходим. Площите с плодове и зеленчуци не заемат повече от 3-4% от цялата използвана земеделска площ в страната.

Но ето, че коронавирусът ни дава възможност да поправим тази жалка картина.

На трайните насаждения са им необходими години, докато родят. Но зеленчуците са едногодишни. Дайте песпектива на малкото останалите зеленчукопроизводители да погледнат по-нависоко! Накарайте ги преди да заспят да си представят докъде могат да стигнат. И като се събудят сутрин, да бързат да действат. Накарайте ги да се усмихнат на неочаквания си късмет. Да усетят енергията на парите, защото всичко това може да се случи само с пари. Досега те видяха, че с труд и субсидии само не става. Но след това изисквайте от тях да докажат, че са използвали разумно подаръка.

Това предложи вчера на заседанието на Министерския съвет вицепремиерът Красимир Каракачанов. Той поиска 150 милиона лева за зеленчукопроизводителите и 30 милиона лева за „Държавния резерв“, за да изкупи консервите, направени от български зеленчуци. Идеята му подсказа пловдивският фермер Красимир Кумчев. Вицепремиерът намери време да отиде до стопанството му в с. Трилистник и да говори часове наред с него. Вярно е, че Кумчев не членува в браншова организация, но е може би най-канения фермер в телевизиите. Защото вече близо 40 години е в земеделието и като види „а“ може да стигне до „я“. Журналистите харесват такива събеседници.

Според този фермер, ако в близките дни правителството не реши да се отпусне помощта, след това ще е късно. „Дори и 1 милиард да хвърлят от хеликоптер на полето през юли, вече ще е късно“, каза Краси Кумчев. То и без друго вече е почти късно, защото зеленчуците не стават за един ден. Първо се сеят, после се разсаждат, след това се поливат, подхранват, пръскат и накрая се берат. Ако до дни не стане ясно дали секторът ще има подкрепа, стопаните отново ще се разгърнат в рамките на досегашното. И няма да са интересни за търговските вериги, нито за консервните предприятия, няма да се сетят за сдружаване, няма и да си помислят за създаване на логистична база. Така ще си останат малки, съсредоточени в незначителната си цел да оцелеят и да скрият част от ниските си доходи.

Точно сега министърът на земеделието разполага с много силен коз – осигуряване на продоволствието в страната. Играйте го, г-жо Танева, докато стойността му не е намаляла! Вие знаете как.

 

 

Leave a Comment