ЕК одобри 294 млн. лв. за малки и средни предприятия в България

биоресторантЕвропейската комисия (ЕК) одобри за България схема в размер на 150 милиона евро (приблизително 294 милиона лева) в подкрепа на малките и средни предприятия (МСП) в контекста на избухналата пандемия от коронавирус. От схемата са изключени предприятията в сферата на селското стопанство.

Публичното подпомагане ще бъде под формата на капиталови и квазикапиталови инвестиции.

Комисията установи, че българската схема отговаря на условията, посочени във Временната рамка. По-конкретно: подкрепата няма да надвишава 800 000 EUR на дружество; собствен капитал и квазикапиталови средства ще бъдат предоставени само на платежоспособни дружества; помощта може да бъде предоставена до 31 декември 2020 г.

Изпълнителният заместник-председател на Европейската комисия Маргрете Вестегер, която отговаря за политиката в областта на конкуренцията, заяви: Тази схема в размер на 150 милиона евро ще позволи на България да подкрепи МСП под формата на капиталови и квазикапиталови инвестиции в размер до 800 000 EUR на дружество. Това ще помогне на предприятията да посрещнат нуждите си от ликвидност в тези трудни времена. В тясно сътрудничество с държавите членки намираме работещи решения за справяне с икономическите последици от пандемията в съответствие с правилата на ЕС.

Leave a Comment