Цените на земеделската земя ще спаднат по-малко отколкото на другите имоти

Стайко Стайков

Стайко Стайков

Ако пандемията от коронавирус е предвестник на световна рецесия, то при очаквания спад на цените на недвижимите имоти, този при земеделските земи ще е най-нисък. Това коментира пред Инвестор.БГ председателят на Българската асоциация на собствениците на земеделски земи (БАСЗЗ) Стайко Стайков.

„Земеделската земя е предпочитан актив-убежище по време на сътресения и кризи. Ако погледнем статистиките на цената на актива, то цените на земята имат ниска или обратна корелация и ниска волатилност в сравнение с другите основни видове активи. С други думи, често когато инвестиционните активи поевтиняват, земята увеличава стойността си. Тя има висока доходност при ограничен риск“, посочва той.

Средната годишна доходност от земята през последните девет години е 26,33%, сочат изчисления на БАСЗЗ на база данните на Националния статистически институт (НСИ). Доходността е сбор от два фактора. Единият е годишният ръст на цената на земята, другият е увеличаването на наема/арендата от предостъпването й, обяснява Стайко Стайков. И дава пример: По данни на НСИ през 2010 г. цената на един декар земеделска земя е 279 лв., а през 2018 г. цената на декар достига 941 лв. Това представлява оскъпяване на актива с 662 лв. и доходност от 237% за 9-годишния период на притежание.

През последните години тенденцията е фермерите да са по-активни в покупката на земеделска земя от крупните инвеститори, търсещи доходност, отбелязва Стайков и допълва, че с развитието на поземлените отношения вторичният пазар ще има все по-голяма важност.

Leave a Comment