Проверяват немски ферми, нарушили дистанцирането на сезонните работници

ягоди„Зелените“ в Германия алармират, че защитата на здравето на сезонните работници в селското стопанство е недостатъчна при кризата от Ковид-19. Според тях земеделският министър Юлия Кльокнер не се е ангажирала достатъчно с мерките, които фермерите трябва да вземат в условията на пандемия, съобщи немското издание Topagrar. От партията поискаха разяснения относно защитата на здравето, наредбите за изолация и хигиена на наетите работници.

В отговор Юлия Кльокнер подчертава, че отговорността за опазване здравето на сезонните работници се носи от земеделските стопани. „Компаниите са отговорни за прилагането на мерките. Контролът ще продължи да се извършва от отговорните органи“, казва тя в отговор. Здравните разпоредби във фермите „трябва стриктно да се спазват – дори това да отнеме време и пари“, подчертава министърът.

Няколко немски медии съобщиха за недостатъци в настаняването на сезонни работници. Те цитират доклад, според който здравният отдел на окръг Нинбург, Долна Саксония е открил сериозни нарушения на правилата за дистанциране по време на проверка на ферма за аспержи. В доклада на разследването се казва, че осигурените от фермера жилища са силно пренаселени. Земеделският стопанин е бил инструктиран да организира ново настаняване на около 50 работници до понеделник. В средата на април заразен с Ковид-19 румънски работник почина в квартирата си в Южен Баден.

Според германската асоциация на фермерите (DBV) досега 30 000 сезонни работници са се регистрирали след разрешението за влизане на общо 80 000 чуждестранни помощници. 21 000 сезонни работници от Източна Европа се регистрираха за април, 9 000 се чакат през май.

Необходимостта от работниците за прибиране на реколтата е особено голяма през май, тъй като по това време аспержите се припокриват с беритбата на ягоди.

Днес от българската Гранична полиция съобщиха, че е установена процедура за отпътуване на български работници към Германия. Те могат да вляза в Германия през летищата на Хамбург, Берлин – Шьонефелд, Лайпциг, Дюселдорф, Карлсруе/Баден-Баден, Франкфурт-Хан и Нюрнберг.

Обикновено 300 000 сезонни работници пристигат в Германия всяка година.

Leave a Comment