В Пловдивска област: 1369 са под карантина, заразени са 46, от които 15 са в болници

Епидемиологичното проучване, обявено от Националния оперативен щаб, ще обхване 1000 души от областта
Алеите край Гребния канал са забранени за велосипедисти

Дани КаназиреваКъм днешна дата общият брой на пациентите  с COVID-19, жители на Пловдивска област, е 46. От тях в общините:  Пловдив -33,  Карлово -2, Кричим -2, Хисар-2, Родопи -3, Стамболийски -4.

Оздравелите пациенти са вече 27, а на домашно лечение са 6.

Новите два случая от днес  са контактни лица от семейството на лекаря от Спешна помощ. От изследваните негови колеги -102- ма са с отрицателни проби за коронавирус, чакат се резултатите на още 8 души от центъра.

Това съобщи по данни на РЗИ областният управител и председател на Областния кризисен щаб Дани Каназирева

От всички потвърдени случаи  до момента 12 са инфектираните медицински лица, от които осем са излекувани. От тях: 3 лекари/ двама оздравели и 1 на болнично лечение, 4-медициски сестри, от които 2 са оздравели, а другите са изписани за възстановяване в къщи, 1 акушерка, която също е излекувана, както и 4 санитарки- една  хоспитализирана, а другите  са напълно оздравели.

Към момента хоспитализирани са 15 лица. Има и двама екстубирани пациенти в Пловдив.

Общият брой на поставени под карантина на територията на област Пловдив към 8.00 часа днес, 27 април, е 1369.

Областният управител допълни, че общият брой на свободните легла в здравните заведения в областта са 439, от които 80 са  интензивни.

През двата почивни дни извършените проверки от МВР за спазване на карантината са 539, съставените актове са 189, за неносене на маски 180. За същия период от РЗИ  са проверени 171 обекта, от които 139 магазини за хранителни стоки и 32 броя обекти с обществено предназначение.

Каназирева уточни, че на областно ниво, съвместно с РЗИ, има готовност да се организира извършването на епидемиологично проучване на около 1 000 души от областта по препоръка на Националния оперативен щаб. Очаква се методиката за неговото провеждане.

Междувременно от днес парковете в Пловдив са достъпни за част от пловдивчани. Отворени са Цар Симеоновата градина в центъра, Младежкият хълм, Бунарджика, Сахат тепе, парковете „Лаута“ и „Рибница“, Гребната база с прилежащата дига и алеите по двата бряга на река Марица. При Гребния канал е забрането за велосипедисти.

Парковете могат да се посещават от 9:30 до 18:30 часа от деца до 12-годишна възраст, които са придружени от родителите си, както и от бременни жени. В останалото време зоните могат да се използват от собствениците на домашни любимци и индивидуално спортуващи.

 

 

 

 

Leave a Comment