ЕК одобри безвъзмездна помощ от 200 000 евро за ферми в региона на Брюксел

ферма БрюкселЕвропейската комисия одобри регионална схема на стойност 200 000 евро за подпомагане на селскостопански и аквакултурни стопанства в региона Брюксел-столица. Грантът е разрешен във временната рамка за държавните помощи, приета от Комисията на 19 март 2020 г., изменена на 3 април 2020 г.

Изпълнителният вицепрезидент Маргрет Вестагер , отговарящ за политиката в областта на конкуренцията, заяви: „Тази схема за 200 000 евро ще подкрепи компании, които работят в селскостопанския и аквакултурния сектор в региона Брюксел-столица, които в момента изпитват трудности поради избухването на коронавирус. Работата ни с държавите-членки продължава и гарантира, че националните мерки за подкрепа могат да бъдат въведени по координиран и ефективен начин, в съответствие с правилата на ЕС. “

Обществената подкрепа, която ще бъде под формата на директни безвъзмездни средства, има за цел да гарантира, че онези ферми, които изпитват парични затруднения поради избухването на коронавирус, имат ликвидност за дейността си по време и след пандемията.

Комисията установи, че мярката е в съответствие с условията, определени във временната рамка. По-специално, подкрепата няма да надвишава 100 000 евро за компании, работещи в сектора на първичното селско стопанство, и 120 000 евро за компания, която е в сектора на аквакултурата. Помощта по схемата може да бъде отпусната до 31 декември 2020 г.

Ретроспекция

Комисията прие временна рамка, която да даде възможност на държавите-членки да използват пълната гъвкавост, предвидена в правилата за държавна помощ, за да подпомогнат икономиката в контекста на огнището на коронавирус. Временната рамка, изменена на 3 април 2020 г. , предвижда следните видове помощ, които могат да се предоставят от държавите-членки:

(i)   Директни безвъзмездни средства, вливане на собствен капитал, избирателни данъчни предимства и авансови плащания до 100 000 евро на компания, която работи в първичния селскостопански сектор, 120 000 евро на компания, която работи в сектора на рибарството и аквакултурите, и 800 000 евро на компания, която работи в всички останали сектори за справяне с неотложните нужди от ликвидност. Държавите-членки могат също така да дадат до номиналната стойност от 800 000 евро на дружество заеми с нулева лихва или гаранции за заеми, покриващи 100% от риска, с изключение на сектора на първичното селско стопанство и в сектора на рибарството и аквакултурите.

(ii)  Държавни гаранции за заеми, взети от компании, за да се гарантира, че банките продължават да предоставят заеми на клиентите, които се нуждаят от тях. Тези държавни гаранции могат да покрият до 90% от риска по заеми, за да помогнат на предприятията да покрият непосредствените оборотни средства и инвестиционните нужди.

(iii) Субсидирани публични заеми за дружества с изгодни лихвени проценти. Тези заеми могат да помогнат на предприятията да покрият непосредствените оборотни средства и инвестиционните нужди.

iv) Защитни мерки за банките, които насочват държавната помощ към реалната икономика.

v)  Публична краткосрочна застраховка за експортни кредити за всички страни, без да е необходимо въпросната държава-членка да доказва, че съответната държава временно е „нетъргуема“.

(vi) Подкрепа за изследвания и разработки, свързани с коронавирус (R&D) за справяне с настоящата здравна криза под формата на директни безвъзмездни средства, възстановими аванси или данъчни предимства. Бонус може да се предоставя за проекти за трансгранично сътрудничество между държавите-членки.

(vii)  Подкрепа за изграждането и увеличаването на мащаба на изпитвателните съоръжения за разработване и тестване на продукти (включително ваксини, вентилатори и защитно облекло), полезни за справяне с огнището на коронавирус, до първото промишлено внедряване. Това може да бъде под формата на директни субсидии, данъчни предимства, авансови плащания и гаранции без загуби. Компаниите могат да се възползват от бонус, когато инвестицията им е подкрепена от повече от една държава-членка и когато инвестицията е сключена в рамките на два месеца след предоставянето на помощта.

(viii) Подкрепа за производството на продукти, важни за справяне с огнището на коронавирус под формата на директни безвъзмездни средства, данъчни предимства, възстановими аванси и гаранции без загуби. Компаниите могат да се възползват от бонус, когато инвестицията им е подкрепена от повече от една държава-членка и когато инвестицията е сключена в рамките на два месеца след предоставянето на помощта.

ix) Целенасочена подкрепа под формата на отсрочка на плащането на данъци и / или спиране на вноските за социално осигуряване за тези сектори, региони или за видове компании, които са най-силно засегнати от избухването.

(x)  Целенасочена подкрепа под формата на субсидии за заплати на служители за онези компании от сектори или региони, които са пострадали най-много от епидемията от коронавирус и в противен случай би трябвало да съкратят персонала си.

Leave a Comment