ЕС ще налага 5,27 евро/тон мито при внос на царевица, сорго и ръж при нулево досега

Така евтината американска царевица няма да подбива произведената в Европейския съюз

царевицаВ светлината на изобилието от предлагане и ниските цени на царевицата в световен мащаб беше задействан автоматичният механизъм за изчисляване на вносни мита, който определя днес вносно мито върху царевица, сорго и ръж на 5,27 евро на тон. Това ще гарантира, че европейските производители не са поставени в неизгодно положение при настоящите пазарни условия.

Припомняме, че от 3 март 2018 г. и до 27 април 2020 г. митото беше определено на 0 евро на тон.

Преработената тарифа, публикувана на 27 април 2020 г. в Официален вестник, се изчислява в съответствие с Регламент 642/2010 на ЕС . В него се обяснява, че митото за внос на трите зърнени култури се основава на разликата между европейска референтна цена и световната референтна стойност за царевицата – американската цена, изчислена като цена на царевица (т.е. цената, включени застраховки и товари) на пристанището в Ротердам ,

Цената на царевицата в САЩ намалява значително поради срива на цените на петрола, което доведе до спад в търсенето на биоетанол в САЩ (царевицата е основната суровина за производството на етанол). Успоредно с това се очаква рекордна реколта от царевица през 2020/2021 г. на глобално ниво. Цените за превоз също са намалели поради спад на цените на енергията. В резултат на комбинацията от тези ефекти, пазарните цени на САЩ за царевица в пристанище Ротердам паднаха и достигнаха 149,84 евро на тон в сравнение с 162,24 евро преди година.

Вносните мита на ЕС

ЕС има обвързани мита за всички зърнени култури, определени съгласно споразумението GATT. При някои зърнени култури обаче прилаганите норми са различни от обвързаните. Системата произхожда от Споразумението между САЩ и ЕС и включва определяне на тарифи въз основа на индивидуалните световни референтни цени за конкретни видове зърнени култури. Митото се определя на базата на разликата между ефективната интервенционна цена на ЕС за зърнените култури, умножена по 1,55 (157,03 евро на тон), и представителна цена за внос на тези зърнени култури на пристанището в Ротердам (т.е. цена, застраховка и товари). Този механизъм не оставя марж нито за нивото на митото, нито за датата на определяне: той се задейства автоматично.

От 1 юли 2011 г. (пазарна година 2011/2012 г.) беше решено представителната цена за внос CIF за сорго и ръж да бъде равна на представителната цена за внос cif за царевица. Съответно от тази дата вносното мито за сорго и ръж е равно на вносното мито за царевица.

Последните мита за внос на царевица, сорго и ръж са били в сила между август 2017 г. и март 2018 г. (между 5 и 10 евро на тон).

Индивидуалните тарифни квоти не са засегнати от днешната мярка.

Leave a Comment