Браншовици: Субсидии на база доход? Идеята е добра!

След като днес земеделският министър Десислава Танева оповести на пресконференция, че производителите на зеленчуци ще бъдат допълнително подпомогнати на база на постигнатия и доказан доход от продажбите тази година, Агро Пловдив потърси за коментар представители на браншови организации.

Припомняме, че днес се проведе безпрецедентна среща в Министерския съвет между пловдивския фермер Красимир Кумчев, премиера Бойко Борисов, министър Десислава Танева и вицепремиера Красимир Каракачанов. На нея бе обсъдена и приета идеята на Кумчев за този начин на подпомагане на зеленчукопроизводителите с цел да запазят, а ако е възможно и да разширят градинарското производство.

Коментарите:
Георги Василев

Георги Василев

Георги Василев, организационен секретар на Асоциация Български пипер:

Идеята е супер, предлагана е и от нас, но в момента е закъсняла. Разсадът за оранжерии се залага през януари-февруари, а за полско производство през март-април. В началото на май месец пиперът вече трябва да е разсаден на полето. Затова смятам, че за нас е вече късно да мислим за разширяване на площите. Но не Красимир Кумчев е виновен за това закъснение, а вицепремиерът Каракачанов, който се забави с предложенията.

Другата цел – да се изсветлят доходите, не звучи сериозно, след като не е обявен бюджета на това подпомагане. Земеделецът трябва да знае какво ще спечели, ако издава фактури и те са на реалната продажна стойност. Ако сметката му показва, че без ДДС ще има по-висок, макар и необявен доход, той ще предпочете да кара постарому.

Положителното е със субсидирането на основата на дохода, ако това се прилага и занапред, ще се сложи край на абсолютно сбъркания начин, прилаган досега – на база площ и минимален добив.

Тодор Джиков Снимка на Economic.bg

Тодор Джиков
Снимка на Economic.bg

Тодор Джиков, председател на Националната асоциация на картофопроизводителите:

Това предложение не е революция, добро е, но трябва да има политическа воля, за да се наложи този начин на субсидиране. Не мисля, че е късно да се увеличат площите. Когато българинът чуе за субсидия, той прави всичко възможно, за да я получи, без да мисли дали стопанството му се развива устойчиво.

Но съм песимистичен относно прилагането на тази система за подпомагане през настоящата година. Нека изчакаме и видим каква сума ще предложи министерството и как ще приложи идеята за субсидиране на дохода. За мен панацеята е намаляване на ставката на ДДС за храните на 5-6%. Така хем земеделието ще излезе на светло, хем към бюджета ще отиде повече внесено ДДС.

Слави Трифонов

Слави Трифонов

Слави Трифонов, председател на Националната Биологична Асоциация:

Идеята е прекрасна! Тя се прилага отдавна в 21 държави от ЕС, ние сме от малкото страни, в които се плаща на площ и на добиви.

Но защо подпомагането на доход да се прилага само за зеленчуците? Защо не и за плодовете?

Мисля, че дори и подпомагането да не е толкова високо, ако министър Танева успее да се пребори за обратно начисляване на ДДС за плодове и зеленчуци, всеки производител ще настоява да фактурира продажбите си.

Мериана Милтенова

Мериана Милтенова

Мариана Милтенова, председател на Националния съюз на градинарите в България:

Ние също предложихме субсидиите да се изплащат на база на себестойност на продукцията, но никой не поиска да ни чуе. Когато министър Танева ни изпрати за съгласуване постановлението за търговските вериги, ние бяхме съгласни с въпросните 50% българска продукция по щандовете им, защото така търговците щяха да преговарят с нашите производители и да подпишат договори. А стопаните, като са сигурни в продажбите, щяха да увеличат площите си.

Смятам, че и за плодовете трябваше да се въведе този начин на подпомагане, защото и този сектор е слаб. Ако имаме сигурност в подпомагането, щяхме да направим така, че да задържим у нас българските сезонни работници, които помагат на западните фермери.

 

 

 

Leave a Comment