Допълнително разхлабват мерките, на 6 май падат КПП

Бойко БорисовДопълно ще бъдат разхлабени мерките срещу Ковид-19, реши правителството днес. На пресконференция в Министерския съвет, с участието на Националния оперативен щаб, премиерът Бойко Борисов съобщи взетите днес решения, за които здравният министър трябва да издаде заповеди.

Инструкторите за обучение управлението на МПС и всякакъв сухопътен, морски и въздушен транспорт ще могат да работят – с маски при практическите уроци и дистанционно за теорегична подготовка. Дезинфектантите са задължителни.

Индивидуалните спортове на открито, в това число и тенис на корт, ще могат да се прилагат.

Заведения с обслужване на открито ще бъдат отворени при спазване на определени условия за отстояния, които тепърва ще се уточняват.

Утре правителството ще е готово с проектозакон за отменяне на Закона за извънредното положение. Той трябва да бъде одобрен от народните представители.

Контролно-пропускателните пунктове около областните градове ще бъдат премахнати следобеда на 6 май, съобщи още премиерът.

Борисов информира, че в ЕС се прави фонд за създаване на ваксина, който се очаква да набере 7,5-8 млрд. евро. България ще участва със 100 000 евро.

Всички социални и икономически мерки в подкрепа на населението и бизнеса ще продължат да се прилагат и след приключване на извънредното положение.

Отпадането на забраните за шофьорски курсове, индивидуални спортове, заведения ще остане единствено ако се спазват указанията на здравното министерство. В противен случай мерките отново ще се затегнат.

Детските градини и яслите няма да отворят засега, въпреки че в оперативния щаб е имало доста спор по въпроса. В крайна сметка е надделяло мнението на ръководителя проф. Венцислав Мутафчийски, че въпросът трябва да се обмисли по-задълбочено, а също така да се проучи какво се случва в държавите, в които градините и яслите са отворени. Защото „децата носят заразата, а баба и дядо умират“, цитира канцлера Меркел генералът. В опасност ще бъдат поставени също така и персонала в детските заведения.

Leave a Comment