Преди близо 400 г. холандец купува остров Манхатън за 24 долара

МанхатънИсторията разказва, че на 4 май 1626 г. холандецът Питър Минуит сключва една от най-парадоксалните в историята на световния бизнес сделка. Минуит, директор на холандската Западноиндийска компания (DWIC), пристига в Ню Йорк, който по това време е бил холандско владение и се е наричал Ню Амстердам. Изпратен е, за да разшири търговията на компанията, която продавала предимно животински кожи, а също така, ако е възможно, да закупи и недвижими имоти.

Минуит купува остров Манхатън за 60 гулдена, които тогава се равнявали на 24 долара (а днес на около 1000 долара – б.р.), от местните индианци. Сделката не е в пари, а в стоки – мъниста, картонена кутия овес, хляб, плат и други дреболии.

По това време за коренното население – племето Ленапе, било извън въображението, че могат да се търгуват природни дадености като земя, въздух и вода, вероятно защото е смятало, че това са дадености, които не принадлежат на хората.

Населението на остров Манхатън днес наброява около 1,7 милиона жители. Общата му площ е 87,46 км² и е едноименен окръг в щата Ню Йорк. Манхатън се счита за културна, финансова, развлекателна и медийна столица на света. Районът е домакин на централата на ООН, както и Уолстрийт. Много мултинационални медийни конгломерати пребивават в Манхатън и създават книги, филми и телевизионни предавания. Днешната стойност на острова, включително цялото му недвижимо имущество, надхвърля три трилиона долара. Средните продажни цени на жилищни имоти в Манхатън се равняват на 1600 долара на квадратен фут през 2018 г. На Петото авеню, което също е в Манхатън, цената достига 3000 долара на квадратен фут (30,5 см – б.р.).

Leave a Comment