Очаква се по-високо домашно производство на зеленчуци заради Ковид-19

Цените в България ще се повишат, зеленчукопроизводителите ще заложат повече площи, прогнозира САРА

доматиСтатистическите данни на МЗХГ показват, че през 2019 г. в страната са произведени около 145 хил.т домати, 73 хил.т. краставици и 63 хил.т пипер. Впечатление прави, че известен спад се отчита при доматите с около 2% на годишна база, докато поредно покачване има при краставиците, които през 2018 г. към 2017 г. нараснаха с 37%, а през 2019 г. прибавиха нови 10%. Пиперът също постепенно възстановява позициите след постоянен спад в последното десетилетие и реколтата е с 20% нагоре спрямо 2018 г., анализира в месечния си бюлетин Центърът за икономически изследвания в селското стопанство (САРА).

През тази година Центърът очаква увеличение на основните зеленчуци. По-високите цени на зеленчуците и опасенията от въздействието но КОВИД-19 водят до увеличение на домашното производство и на по-малките ферми. Текущите предвиждания на САРА са прибраните домати през 2020 г. по статистически данни да са около 155 хил.т, краставиците – 74 хил.т. и пипер – 62 хил.т., като времето през юни/юли ще бъде критично за полската реколта.

Нивата на самозадоволяване в страната леко се подобряват. През 2019 г. самозадоволяването с домати е 68% и остава същия като през 2018 г. За сравнение през 2007 г., процентът на самозадоволяване е бил 82%.

При пипера, по прогнози на САРА, нивата на самозадоволяване през 2019 г. ще бъдат около 74%. През 2018 г. самозадоволяването е 70%, а през 2007 г., този процент е бил 87%. При краставиците, нивата на самозадоволяване през 2019 г. се очаква да бъдат около 82%, докато година по-рано е 79%. През 2007 г., процентът е бил 101%.

Цените на едро през второто тримесечие на година по оценки на САРА ще се успокоят, като ще бъдат с около 10% над средните за този период на годината.

Увеличени разходи за производство в ЕС

Европейският сектор на производителите на зеленчуци и плодове декларира, че в резултат на пандемията, разходите са се увеличили с 500 млн. евро на месец. Само за опаковане на продукцията разходите са 0,05 евро/кг нагоре и с още толкова повече за транспорт. Съчетано с недостига на работна сила, положението се влошава, което ще се отрази на цените и ще бъде обосновано да се поиска спешна европейска помощ за това производство.

“Голямото затваряне” в което се намира преобладаваща част от света променя начина на хранене на населението, засягайки определени вериги на доставки, а потреблението на зеленчуци расте. Турция само за първите 3,5 месеци на годината е изнесла за Русия 183 хил.т домати при квота за цялата година от 150 хил.т., която ще се вдигне на 200 хил.т. и вероятно повече.

В резултат на КОВИД-19 и гарантиране доставките на домати от Мексико за САЩ са премахнати инспекционните гранични процедури, което води до намаляване разходите за експорт с 17,5% и оттам по-ниски цени за потребителите.

Цени в ЕС и Турция

Цените на домати на едро в ЕС от началото на годината са с 12% по-високи от средните за последните 5 години. По данни на DG Agri през март те са 1,20 евро/кг, а през април 1,16 евро/кг. Май се характеризира с много рязък спад в цените на доматите, като най-високите цени за последните 5 години са 0,78 евро/кг. Заради извънредното положение тази горна граница се прогнозира да бъде надмината през тази година.

През април цените на сладкия пипер в ЕС продължават да поддържат високи равнища под давление на общото покачване на зеленчуковите цени и по-слабото предлагане заради липса на полско производство. Цените на едро в Испания са около 1,55 евро/кг, което е с 16% надолу от месец по-рано. Цените на едро на сладкия пипер в Турция рязко се повишиха и от 1,21 US$/кг в края на март стигнаха 1,60 US$/кг. Цените ще вървят надолу в следващите седмици, но се предполага, че няма да паднат под 0,5 US$/кг в разгара на беритбената кампания.

Цените на едро на краставици през април по данни на www.tridge.com се понижават в почти всички основни производителки. В Испания и Холандия, цените са между 0,4-0,7 евро/кг – около 22% надолу за месец. В Турция краставиците поевтиняват и от място са 0,29 US$/кг (0,52 US$/кг в предходния месец). По-високото производство тази година доведе до 11% спад в цената на годишна база.

Leave a Comment