Пролетта на рамото ми кацна, днеска е Гергьовден!

свети ГеоргиДнес е Гергьовден, един от най-обичаните празници в годината. Православната църква почита на този ден любимия светец Георги Победоносец. Армията – храбростта на героите. Селото – овчарите и стадата. Всяка капка вода на този ден е целебна и златна за реколтата, а синоптичните прогнози за почти всички области в страната сочат валежи.

За Гергьовден обичаите и обредите се свързват преди всичко с грижите за добитъка в началото на животновъдната година. Голяма част от тях се извършват при кошарите, на зелените поляни, на нивите, край реките и изворите.

На Гергьовден се раздава прясно мляко, сирене и месо за мъртвите. Обредното изливане на първото мляко се извършва в земята или в реката. Символиката с реката е, за да тече млякото на овцете като реката, т.е. като водата. Важен момент на Гергьовден е първото обредно издояване на овцете. Първа се дои овцата, която най-напред се е оягнила. Нейното агне се пренася курбан на свети Георги.

На този ден се обикалят нивите и се бодват в тях разлистени клонки. Според този обред силата на разлистеното клонче се предава на нивата, за да се увеличи плодородието й. За Гергьовден се приготвят обредни хлябове и гергьовски краваи. Символично върху тях се изобразяват овце и агнета, кошара и овчар.

Тази година Гегьовден идва без контролно-пропусквателни пунктове при областните градове. От днес ресторантите могат да отворят врати и да посрещнат първите си клиенти след почти два месеца, в които бяха затворени.

Тази година традиционният събор на овцевъдите при ливадите над Лясковец няма да се проведе заради противоепидемичните мерки.

Заради пандемията днес няма да има военни паради, но все пак в Националния военен университет във Велико Търново бъдещите офицери ще участват в празничен марш на закрито. В Пловдив летците от Авиобазата при Граф Игнатиев ще извършат демонстрационни бойни полети. Президентът Румен Раден ще произнесе слово за големия празник.

Свети Георги Победоносец се почита както от християни, така и от мюсюлмани. Той е покровител на България, Грузия, Канада, Каталония, Англия, Етиопия, Гърция, Черна гора, Португалия, Сърбия, градовете Истанбул, Любляна и Москва.

Честит празник!

Leave a Comment