Десислава Танева: В края на май ще имаме яснота как да програмираме мярката Ковид-19

Променя се регламент, за да може да реализира предложението за зеленчукопроизводството за получаване на допълнителна субсидия  на база доход на фермерите

Десислава Танева„В края на май се надяваме, че ще имаме възможност и яснота как да програмираме хоризонталната мярка Ковид-19. Очаква се бърза нотификация. Но така или иначе, подкрепата на фермерите ще бъде и комуникирана, и предложена, и дадена след края на реколтната година.“ Това съобщи тази вечер пред БНТ земеделският министър Десислава Танева.

Припомняме, че мярката Ковид-19, която е в обхвата на Програмата за развитие на селските райони (ПРСР), е предложена от България. От земеделското министерство все още не са информирали какъв ще е бюджетът на мярката и от какво ще се формира. Досега, а и тази вечер, се посочва единствено, че тя ще е „в обхвата на ПРСР“.

За да може да се приложи въпросната мярка, са се наложили промени в регламент, които в момента са в ръцете на евродепутатите. Министър Танева благодари на „всички страни членки, които ни подкрепиха и на комисаря, който прояви разбиране“.

Средствата по мярка Ковид-19 ще се разпределят, когато министерството има пълна яснота за всички сектори каква е загубата на доход при тях, където има такава, „защото статистиката по някои реколти, които в момента вървят, не говори, че има намаление на дохода“, уточни Десислава Танева. Тя отново наблегна, че разпределянето на допълнителната подкрепа, ще е въпрос на статистика, факти и доказване.

На въпроса за предложението на земеделския производител Красимир Кумчев, който на 16 април представи пред премиера Борисов, вицепремиера Каракачанов и министър Танева идеята допълнителната субсидия за зеленчукопроизводителите да се раздаде на база доказани с фактури доходи, от отговора на Десислава Танева се подразбра, че този нов метод на подпомагане, ще бъде финансиран от същата мярка Ковид-19. Едва ли преди края на месец май ще бъде съобщен бюджетът за зеленчукопроизводителите, стана ясно от интервюто. Нещо повече – възможно е той да стане ясен в края на реколтната година, предполагат зрителите на „Още от деня“.

 

Leave a Comment