БАСЗЗ дари дезинфектанти и лични предпазни средства на областните земеделски служби

Това е второто дарение на Асоциацията на собствениците на земеделски земи

дарение БАСЗЗБългарската асоциация на собствениците на земеделски земи /БАСЗЗ/ дари на 7 май 2020 г. лични предпазни средства и дезинфектанти на Министерството на земеделието, храните и горите /МЗХГ/. Те бяха предоставени лично от председателя на асоциацията Стайко Стайков на Николай Маринов, директор на Главна дирекция „Земеделие и регионална политика“ в МЗХГ. Помощта е предназначена за служителите на Областните служби по земеделие, които работят активно на терен. Дарението е на стойност 14 423,43 лв. и включва: 1000 л. денатуриран етилов спирт /96%/, 6 000 бр. предпазни маски за лице /трипластови и двупластови/ и 24 000 ръкавици за еднократна употреба.

„За всички са важни предпазните средства, които явно ще продължим да използваме още дълго време. В сектора предстои активна работа и много дейности, свързани с участието на институциите, в това число и на служителите на Министерството на земеделието, храните и горите“, каза председателят на асоциацията Стайко Стайков. Той поясни, че половината от дарените маски са изработени от Трудово- производителна кооперация „Мара Денчева“ в Плевен от хора в неравностойно положение. „По този начин дадохме възможност на това предприятие да работи и да изплаща заплати, независимо от множеството отменени поръчки“, допълни Стайко Стайков.

„В трудни времена на световна пандемия всички трябва да сме отговорни. Искам да изкажа специална благодарност от името на Министерството на земеделието, храните и горите на БАСЗЗ за това, че те ни потърсиха, за да ни дарят предпазни средства“, заяви Николай Маринов, директор на Главна дирекция „Земеделие и регионална политика“ в МЗХГ. „Министерството също е осигурило предпазни средства на служителите, но разбира се винаги има нужда от още. Сега е приемът на заявления за подпомагане по директните плащания на площ, като всяка година имаме 1300 души наши служители, които работят на първа линия с над 100 хиляди земеделски стопани. БАСЗЗ е първата и единствена асоциация, която е направила подобен жест. Дарението ще бъде доставено с транспорт на асоциацията до всички 28 областни служби по земеделие, за което още веднъж благодарим“, допълни Николай Маринов.

Това е второто дарение, което БАСЗЗ прави като част от кампанията на асоциацията „Заедно срещу Ковид 19“. В края на април т.г. асоциацията дари сумата от 5 000 лева на Българската академия на науките, за да подкрепи „Проект за научни разработки, свързани с борбата с Ковид-19 и други инфекциозни заболявания“. Събраната сума е предоставена от членовете на асоциацията, които продължават да набират средства за подпомагане на други институции и организации.

Leave a Comment