Йордан Матеев: Търговските вериги сключиха десетки нови договори с фермери

До 10 дни ще се организират фермерски пазари на паркингите на хипермаркетите

Йордан Матеев„Определено има повече български продукти в търговските вериги. Пазарът изпревари всякакви постановления“, констатира тази сутрин изпълнителният директор на Сдружението за модерна търговия Йордан Матеев.

Матеев обясни, че още преди Постановление №87 (което измени Постановление №70 – б.р.) да влезе в сила, големите търговци у нас са сключили договори с десетки нови фермери. Те са ползвали предоставени от земеделското министерство списъци на земеделски производители, за да се свържат с тях, поясни той пред Нова телевизия. Това са стопани, които до момента са зареждали ресторанти и хотели, или са осъществявали износ, който сега е затруднен.

Йордан Матеев обясни, че доста производители не могат да изпълнят условията на хипермаркетите. Някои не искат да излязат на светло, други имат проблем с транспортирането, трети нямат възможност да пакетират и етикетират продукцията си. В същото време от сдружението забелязват, че са започнали процеси на интегриране на малки към големи производители и по този начин продукцията дори и най-дребните може да се появи на щандовете на големите магазини.

След десетина дни на паркингите на хипермаркетите ще бъдат установени фермерски пазари. Те се ще провеждат веднъж седмично в продължение на месец, информира Йордан Матеев.

Leave a Comment