Започва националното проучване за Ковид-19 в Пловдив

То ще приключи до 15 юни, когато ще са взети проби от 1000 човека, подбрани на случаен принцип

д-р Ангел КунчевОт тази седмица започна националното проучване за Ковид-19 на около 1000 жители на град Пловдив за наличие на антитела в кръвта, за установяване на „прясна зараза“ или за несрещане с вируса. „Това ще е първото независимо и неизкривено тестване, което ще ни даде информация колко хора са се срещнали с вируса“, съобщи днес след заседанието на Областния оперативен щаб Главният национален здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Хората, които ще бъдат тествани, са избрани на случаен принцип и са от шесте района в областния град. Подборът им е направен с програма, по база данни предоставени от общината и Службата по кадастър, съобщи областният управитнел Дани Каназирева.

Елайза тестовете са германски и са доказали надеждността си, заявиха от щаба.

Хората, от които ще се вземе кръвна проба, трябва предварително тази седмица да получат три документа – обща информация на целите на националното проучване, декларация за съгласие и анкетна карта. От щаба призоваха избраните пловдивчани да съдействат за проучването.

Преди това, утре, Етичната комисия към Медицинския университет (МУ) в Пловдив трябва да се произнесе за кампанията.

Студенти от МУ ще имат грижата да предоставят трите документа на гражданите, които са избрани да участват и да им помогнат при популването, ако има нужда. Тази седмица трябва да се изготви и график за пробонабирането.

Пробите ще се взимат от следващата седмица в ДКЦ към УМБАЛ „Свети Георги“. Единствено за жители на квартал „Столипиново“ ще бъде осигурен мобилен екип за вземане на проби.

На ден ще се вземат и изследват средно по 100 проби. Желанието на организаторите е тестването да приключи за 10 дни.

Участвалите в националното проучване ще получат резултатите си. Ако те са положителни за антитела или наличие на вирусна инфекция, гражданите ще бъдат тествани и с PCR, за да се определи дали трябва да останат под карантина.

Leave a Comment