Германия зависи от вноса на плодове, зеленчуци, рапица

Единствено картофите и захарното цвекло могат да задоволят националното потребление дори и при критично лоша година

германски фермерВ момента Германия е самодостатъчна само за пшеница и ечемик, както и за картофи и захарно цвекло. В нормалните години местните фермери произвеждат повече от тези селскостопански култури, отколкото се консумират в домашни условия, пише Topagrar.

Но за маслодайните семена като рапицата и особено за повечето видове плодове и зеленчуци, Германия вече до голяма степен зависи от вноса. Дори и при ябълките е в дефицит, защото всяка втора ябълка идва от чужбина. Тази зависимост от вноса се увеличава, когато добивите падат в особено лоши години.

Съответните изчисления за степента на самодостатъчност (SVG) за полски и други култури са направени от Търговската асоциация, която сравнява средните добиви през последните три маркетингови години с нивата на исторически най-лошите реколти от 1990 г. При второ изчисление на сценария бе определено какво влияние ще има разрастването на биологичното земеделие върху 40% от площта върху самодостатъчността.

Дори лошите житни години осигуряват самодостатъчност

Сегашното ниво на самодостатъчност на пшеницата, според изчисленията на асоциацията, спада от 115 на 98% в максимално лоша реколта година и от 112 на 98% в ечемика.

Що се отнася до популярните зеленчуци, от които значителен дял в момента се произвеждат в страната, като моркови (70%) или лук (63%), делът на вноса нарасва до 50 на сто през лошите години. Само за картофи и захарно цвекло може да се каже, че и при най-лоши години германските фермери все пак ще произведат значително повече от потребителското търсене.

„Кризата с коронавируса изостря нашето съзнание за това колко уязвима би била хранителната политика, която разчита единствено на доставките от световния пазар. Това означава: За да смекчим непредвидените рискове, ние зависим от солидното основно предлагане чрез ефективно земеделие в собствената ни страна. Това изисква логистика, местна селскостопанска търговия и надежден достъп до най-широката и ефективна гама от семена, торове и пестициди “, коментира президентът на Търговската асоциация Манфред Худец.

„Всички се възползват от оживена международна търговия със селскостопански стоки и затова не е желателно Германия да иска да бъде самодостатъчна за всички селскостопански продукти. Но ние също имаме задължение да дадем принос към нашето местно селскостопанско производство “, каза Худец.

Leave a Comment