Розоберът пред провал заради ниските цени. Възможни са протести

Изкупната цена е между 1,50 и 2,10 лв., при себестойност от 2 лв. на килограм цвят

Макар че на места маслодайните рози вече цъфтят в Розовата долина, производителите задържат розобера, тъй като не могат да се разберат с преработвателите за цената.

Христо Николов„Дестилериите предлагат изкупна цена между 1,60 и 2,10 лева, а тя не ни удовлетворява“, съобщи Христо Николов, председател на Професионалната асоциация на родопроизводителите в България. Себестойността на килограм цвят е 2 лева, според него.

Едва ли има картел между преработвателите на цвят. Истината е, че в дестилериите няма достатъчно пари, за да започнат кампанията, коментира той. Причината е в непродадената продукция от розово масло.

Протестът през 2018 г.

Протестът през 2018 г. на пътя Пловдив-Карлово

„Не можем да говорим, че има масово изкореняване на розови градини. Два-три декара само бяха изкоренени и то от един собственик“, обясни Николов.

В момента розов цвят берат само най-малките производителите. Големите изчакват да се променят ценовите оферти, без да имат основания, че това ще се случи. „Някои розопроизводители говорят за протест, но все още не сме взели решение за него“, каза още председателят.

Зара Клисурова

Зара Клисурова

Според Зара Клисурова, председател на Съюза на производителите на етерично-маслени култури, цените на преработвателите са „подигравка“ спрямо труда на розопроизводителите. „Някои обявяват, че ще изкупуват за 1,50 до 1,80 лв., други казват, че ще дадат 2,10 лв., ако транспортът е за сметка на производителя. Трети заявяват, че тази година няма да изкупуват цвят.“

Клисурова обясни, че тази седмица няма да има протести, стопаните ще изчакат да видят дали офертите няма да се променят. „Но ако и другата седмица ситуацията е същата, стачка ще има“, закани се тя.

Междувременно розопроизводителите продължават да подават документи за вписване в новия Регистър на розопроизводителите. С талон с номера, получен от общинската земеделска служба, те ще могат да продават розовия цвят.

Припомняме, че на 19 май 2018 г. стотици розопроизводители блокираха главни пътища, по които разпиляха рози. Тогава изкупната цена бе около 1,40 лв./кг и отново имаше преработватели, които бяха обявили нулева година.

 

 

Leave a Comment