Производителите на череши са ужасени! Мярката на МЗХГ за подкрепа е PR акция

Заради свръхпредлагането черешите тази година ще са евтини и въпреки това рискът да не се изкупят е твърде голям

череши

Производителите за череши са ужасени от перспективите на пазара и то в година, в която реколтата е много добра. Собствениците на супермаркети не отговарят на офертите да продават родни плодове, авиопревозът за износ е спрян, наземният транспорт е препънат от изисквания на различните страни членки на ЕС, в това число и България, за карантиниране на шофьорите. В същото време най-големият преработвател на череши у нас – „Куминяно фрут“, е решил да намали количеството на изкупуваните череши по простата причина, че основните потребители от ХоРеКа сектора у нас и в Европа, засега не работят.

Вчера, при видеоконферентна среща на министър Десислава Танева с производители и преработватели на череши, стана ясно, че министерството ще субсидира преработватели и износители, ако увеличат с поне 30% изкупуването на череши. На срещата е станало ясно, че министерството планира да плати по 30 до 50 лева на тон изкупени над обичайното количество череши. 

Микеле Санторели: Не може в последната секунда да ни предлажат да изкупим повече
Микеле Санторели

Микеле Санторели

Микеле Санторели, съдружник в „Куминяно фрут“, смята тази подкрепа за PR акция. „Ние сме наясно, че държавата няма пари. Не само България, но и другите страни в Европа засега само обещават подкрепа за земеделците, но все още нищо не са платили. Ние от нашата фирма не искаме пари от министерството. Нека тези средства да отидат при производителите. А после ние, преработвателите, можем да се разберем с производителите да намалим цената на черешите, за да успеем да произведем по-евтин продукт и така да увеличим пазарите си, да влезем на чужди пазари“, коментира Санторели.

Той смята, че обявената подкрепа от 3 или 5 стотинки за килограм череши е наистина смешна при положение, че министерството ще даде на търговците на пипер и домати по 80 и 60 стотинки на килограм подкрепа. „Не искам да коментирам субсидията, защото каквато и да е тя, нашата фирма не я иска“, каза той.

Микеле Санторели обясни, че тази година „Куминяно фрут“ възнамерява да изкупи по-малко череши заради затворените пазари. Фирмата продава преработените плодове основно на хотели, ресторанти и предприятия от сладкарската индустрия. Този ХоРеКа сектор в момента не работи. Ако се отвори в близките дни преработвателното дружество няма да намали драстично обема на изкупуване. Но ако остане затворен – в Европа и у нас, фирмата ще отреже спрямо миналата година с 30-40% изкупената продукция.

Освен това Санторели смята, че мярката обявена вчера от министерството идва твърде късно. „Не може в последната секунда и минута да искаш от предприятията да изкупят повече продукция! Ние сме си направили вече плановете и работим спрямо тях“, каза той. „Пазарът е нестабилен, кризата е навсякъде“.

Слави Трифонов: Предложих да се подпомогне авиопревоза на свежи череши, за да продаваме в арабските държави, но отговор нямам
Слави Трифонов

Слави Трифонов

Слави Трифонов, председател на Националната Био Асоциация, който е и производител на череши, призна, че е силно притеснен за реализирането на реколтата. „Направил съм оферти към трима големи търговци в страната, но и досега нямам отговор. Реколтата тази година е много добра. Абсурд е да се надяваме, че българският пазар може да я поеме. Не може, със сигурност. 40% от нея ще е за свежа консумация“, преценява Трифонов.

Той вече е предложил на министерството да подпомогне износа на череши към арабските държави, като финансира авиопревозите. От разговори с авиопревозвач е станало ясно, че цената на въздушния транспорт е 150 000 долара за 20 тона череши. Това означава, че плодовете ще достигнат непоносимата цена от 11 долара за килограм череши. „Затова предложихме на министерството чрез ДФ „Земеделие“ да се подпомогнат авиофирмите със 100 000 долара за курс, но засега нямаме отговор“, заяви Слави Трифонов.

Наземният транспорт е силно затруднен най-вече заради правилата на повечето европейски държави да постанят под 14-дневна карантина шофьорите. „Така е и у нас“, допълни той.

Слави Трифонов също смята, че 3 или 5 стотинки за килограм са помощ, към която никой не би погледнал сериозно. Това е неефективно раздаване на пари, което няма да ни помогне, смята той.

Според него тази година, въпреки отличното си качество, черешите ще са евтини заради свръхпредлагането, което се очертава. Единствено в Североизточна България черешовите масиви пострадаха и то частично.

 

Leave a Comment