Ще има ли „Ден на фермера“ в института в Садово?

Иван Алексиев Архивна снимка на Агро Пловдив

Иван Алексиев
Архивна снимка на Агро Пловдив

Все още не е сигурно дали тази година ще бъде прекъсната традицията на Института по растителни генетични ресурси (ИРГР) „Константин Малков“ в Садово да организира „Ден на фермера“.

От дълги години в края на май или началото на юни институтът кани зърнопроизводители, учени, гости от чужбина и журналисти, за да представи резултатите от нови и познати сортове пшеница, ечемик и други култури на опитните парцелки. Президентът Росен Плевнелиев също бе гост на института през 2014 г., когато посети националната растителна генбанка със 150 млн. семена.

„Раздвоени сме в решението за провеждане на Ден на фермера“, заяви гл. ас. Иван Алексиев. „Някои от колегите се притесняват, тъй като опасността от зараза с коронавируса не е отшумяла. Други смятат, че няма да можем да се справим с поддържането на дистанция между гостите, защото при това събитие се срещат много хора, които се познават и искат да се поздравят. Други желаят директно да контактуват с авторите на сортовете, за да се информират по-добре. Моето лично мнение е, че тъй като събирането ще бъде на открито, на полето, опасността от инфектиране ще е минимална. Освен това хората свикнаха да се дистанцират“, разсъждава той.

Тази година посевите са в отлично състояние и ИРГР има какво да покаже. Доста от сортовете са печелили награди през годините, включително и на тазгодишната изложба АГРА, където бе отличен новият високодобивен сорт „Сашец“.

„Продължаваме да наблюдаваме ситуацията в страната и в крайна сметка точно тя ще подскаже решението за Деня на фермера“, обобщи Иван Алексиев.

 

 

Leave a Comment