Оранжерии „Грийнс“: Защо не тръгва предложението за субсидии срещу доход? Там е истината

Месец след прилагане на схемата за 5 милиона лева, създадена в помощ на оранжерийните производители, в големия комплекс от 300 дка в Първомай не са чували за нея
Йордан Балабанов

Йордан Балабанов

Един от най-големите оранжерийни производители в страната – Йордан Балабанов, попита учуден днес: Каква е тази схема за подпомагане на търговците? И с колко ги подпомагат?

Оказва се, че почти месец откак започна да се прилага схемата за 5 милиона лева, според която местните търговци ще могат да получат добри субсидии, ако продават български оранжерийни зеленчуци, управителят на оранжерии „Грийнс“ в Първомай не знае за нея. Оранжерийният комплекс заема 300 декара площ и очевидно няма нужда от държавна помощ, за да реализира продукцията си.

„Защо се дават  пари на търговците“, поиска да се осведоми г-н Балабанов. Когато му цитирахме, че мотивите на МЗХГ са да се подпомогне реализирането на родна оранжерийната продукция, той искрено се учуди. И обясни, че българските краставици и домати въобще не могат да задоволят потребителското търсене. „Всичко се купува, но понеже не е достатъчно, има и внос“. Защото „не останаха вече производители страната“. А като разбра, че субсидията ще се даде само на местни търговски вериги, той за пореден път се учуди: „Защо? Кауфланд не продава ли в България?“

Единствената новина, която е събудила в последно време интереса на оранжерийния производител, е възможността субсидиите да се дават срещу доказан с фактури доход. Идеята бе предложена от пловдивския фермер Красимир Кумчев и бе одобрена от премиера Бойко Борисов, само че вече две седмици след оповестяването й, Министерството на земеделието мълчи за прилагането й. „Ето това предложение е правилно. Ако аз съм продал краставици и домати за 5 милиона лева, и съм внесъл в бюджета 1 млн. лв. ДДС, би трябвало да получа по-голяма субсидия от тези, които продават краставиците за 10 стотинки по фактура, нали“, коментира той.

Според Балабанов това е справедливия начин на субсидиране, но държавата няма да приложи. Защо? „Защото на чиновниците им е по-лесно да плащат на декари. Ако плащат на доход, ще им се отвори работа да гледат финансовите отчети, а те не искат“, вижда управителят на оранжерии „Грийнс“. „Този начин на подпомагане ще е добър и за държавата, и за нас, но какво се вижда, управляващите нямат воля да го наложат“.

Плащането на доход ще измете всички играчи в земеделието, някои от които забогатяха повече отколкото реалните производители. „Затова няма управия в българското селско стопанство. Така ще я караме, за да им по-удобно на чиновниците“, разочаровано заключи производителят.

 

 

 

Leave a Comment