Плюсът на Ковид-19: Светът консумира повече плодове и зеленчуци

роле ТрапезицаХората, принудени да стоят у дома заради панделията от Ковид-19, изпробват нови рецепти и изхвърлят по-малко храна, установи проучването на близо 11 000 купувачи в 11 държави, предаде Ройтерс.

„След блокирането у дома хората се хранят по-здравословно, готвят собствена храна и консумират повече плодове и зеленчуци“, казва Шарлот Де Бекър, която координира изследването в университета в Антверпен в Белгия.

Напусналите офисите, готвят у дома, което е довело до намаляване покупките на храни, приготвени набързо в микровълнова фурна. Това се забелязва във всички изследвани страни – Австралия, Белгия, Чили, Уганда, Холандия, Франция, Австрия, Гърция, Канада, Бразилия и Ирландия.

„Прехвърлихме се от закуски, хранене в ресторанта и поръчки за доставка по интернет към готвене в домашни условия“, каза Firene, гражданин на Азербайджан, който живее в Брюксел. „Отслабнах четири килограма, така че се гордея с това,“ споделя той.

В почти половината от изследваните страни потребителите са купували по-малко солени или сладки закуски, въпреки че общите им продажби са останали стабилни.

Консумацията на солени, мазни и сладки продукти обикновено нараства, когато хората са подложени на стрес, но по време на пандемията това засилено желание е заместено в много страни с домашно приготвени деликатеси, каза Де Бекър, която председателства FOOMS, изследователска група за храните и медии в Антверпенския университет.

Чили например отбеляза голям спад в продажбите на закуски, но също така и най-голям ръст в покупките на брашно и мая.

Консумацията на месо, риба и алкохолни напитки остава стабилна през цялата пандемия.

Изследването, основано на доброволни онлайн отговори от 17 април до 7 май, от които 6700 са от Белгия, ще бъде разширено до потребителите в около 25 страни, като окончателните резултати се очакват до края на юни.

Leave a Comment