Бащата на „Star Wars“ стана на 76 г.

Миналата година на българския пазар се появи и биографична книга за Джордж Лукас

Джордж Лукас14 май 1944 г. е рожденния ден на създателя на сагата „Междузвездни войни“ Джордж Лукас, който днес става на 76. Той е роден в Модесто, Калифорния и в тинейджърските си години е бил луд по автомобилите и скоростите. Катастрофа, от което едва не умира, го отклонява от гонките и Лукас влиза във филмовото общество след като завършва „Изящни изкуства“ в Университета в Южна Калифорния. От онези години е и приятелството му с другото гениално момче на киното Стивън Спилбърг. Дори и след като се дипломира Лукас отново прави опит да се отклони от правеното на филми, като кандидатства за работа в американските военно-въздушни сили. Слава Богу, не е приет заради многожеството глоби за превишена скорост.

Първите филми на Лукас впечатляват критиците, но не носят особени приходи. Преди да започне „Междузвездни войни“ („Star Wars“), Лукас прави филма с бързи коли и рокендрол – „Американски графити“ през 1973 г., който пълни киносалоните и касите.

На 25 май 1977 г. е първата прожекция на първия от общо 9-те (засега) епизода на „Междузвездни войни“ – „Нова надежда“. След него започва славната биография на „Star Wars“ – поредицата, пленила няколко поколения, която е трета в класацията на най-приходоносните филми, след „Джеймс Бонд“ и „Хари Потър“. През 1980 излиза „Империята отвръща на удара“, а през 1983 – „Завръщането на джедаите“. Следва една многогодишна пауза, запълнена от писането на сюжети на филмите на Спилбърг за Индиана Джоунс.

Епопеята „Star Wars“ е продължена с огромен успех през 1999 г. с „Невидима заплаха“, въпреки предишните изявления на режисьора, че вече не обича тази изтощителна професия, която вреди на здравето му.

На 30 октомври 2012 г. Джордж Лукас продаде компанията си „Лукас филм“ на „Уолт Дисни“ за 4.05 млрд. долара. Оттам веднага се заеха да направят епизод 7 „Силата се пробужда“, който излезе по кината в края на 2015 г. Следващият, 8-ми епизод „Последните джедаи“ се появи през 2017 г., а деветият „Възходът на Скайокър“ гледахме миналата година. Последните три епизода обаче не са под режисурата и продуцентстовото на Лукас, което според феновете, абсолютно си проличава. Когато продава компанията си „Лукасфилм“ на „Дисни“, в сделката са включени и три истории как да бъде продължена сагата. Купувачът обаче въобще не ги включва в плановете за новите епизоди. Това носи огромно разочарование на създателя на „Star Wars“.

В края на 2016 г. списание „Форбс“ постави Лукас на първо място в списъка на най-богатите знаменитости, като обяви, че състоянието му възлиза на 4.6 млрд. долара, които вече са надхвърлили 6 милиарда. Впрочем, Лукас е и голям дарител.

Той има два брака. След като се разделя още през 1983 г. с Марша Лу Грифин, с която имат едно осиновено дете, великият човек на киното осиновява още две деца. През 2013 г. се жени за Мелъди Хобсън, с която са приятели още от 2006 г., и в същата година се ражда дъщеря им Еверест Лукас.

Миналата година на българския пазар се появи и биографична книга за Джордж Лукас, написана от Брайън Джоунс, която все още се среща в книжарниците.

Leave a Comment