Д. Търпанова: Ще се справим с пазара на череши, но трябва да се подпомогне самолетното карго и заготовката

Организирането на берачите в условията на пандемия е допълнителен проблем

Димитричка Търпанова„Ще имаме отлична реколта от череши тази година, макар че точно при нас, в Североизточния район, пострадахме от мразовете. Кайсиите също измръзнаха, дори и ябълките ще са по-малко“, разказа пред Агро Пловдив председателят на Дунавския овощарски съюз Димитричка Търпанова.

Въпреки че оцелелите черешови градини все още не са за беритба, овощарите вече се притесняват как ще организират работата на сезонните работници. Преди берачите са били настанявани в училища, общежития или на палаткови лагери, но сега в условията на Ковид-19 ситуацията е съвсем различна. Възможно е кметовете по селата да не разрешат достъп на работниците от страх да не внесат зараза. „Транспортирането до градините също е проблем, защото трябва да записваме ежедневно хората, които са пътували със съответния курс, за да знаем, ако има инфектирани, кои от работниците да останат под карантина“, обясни г-жа Търпанова. За нея най-чистият вариант е хората да пътуват със собствен транспорт, а работодателят да поеме разходите за горивото.

„Мисля, че схемата за преработвателите, е много добра и навременна. Коментира се, че 5-те стотинки на тон продукция е малка помощ, но това не е съвсем така. Тези стотинки ще покрият сметката за транспорта на черешите до предприятията“, каза председателят на организацията. Според нея голяма част от реколтата ще се отправи именно към консервните фабрики, защото доста от черешите ще са с търсения размер – 22-24 мм. „От данните за черешовата реколта в Западна и Северна България разбираме, че там ще има дефицит. Това  ще даде шанс на нашите преработватели да сключат допълнителни договори за доставки на консервирани плодове“, предполага тя.

От друга страна затварянето по домовете заради пандемията ще накара доста домакинства да се върнат към производството на компоти и сладка, което ще даде още една глътка въздух на пазара.

За да могат дребните производители на череши да реализират продукцията си на общински и други местни пазари, трябва големите да могат да експортират черешите за свежа консумация извън количествата, които ще вкарат в българските вериги. „Засега зелените коридори в ЕС работят. Надявам се, че ще изпратим добри количества череши към западните пазари. Очакваме министерството да обяви схема за подпомагане на фирмите, които имат бази, извършват заготовка на продукцията и са регистрирани по Закона за храните“, каза Димитричка Търпанова, която взе участие във видеоконферентната среща, проведена преди дни по инициатива на МЗХГ и с участието на преработватели и организации на производители на плодове.

Някои от стопаните на черешови насаждения със сортове за свежа консумация искат да изнесат продукция към арабския пазар, но без подкрепата на министерството, това е невъзможно да се случи. Самолетният превоз на пресни череши е твърде скъп и кандидат-износителите разчитат с финансовата помощ на държавата да се постигне нормална цена за българските череши в Близкия Изток, посочи друго важно подпомагане г-жа Търпанова.

Като цяло, тя обобщи, че е оптимист за тазгодишната реколта.

Leave a Comment