В края на май ще започне разпределянето на 16,1 млн. лв. помощ към рибарство и аквакултури

За подкрепа до 80 000 лв. ще може да се кандидатства в края на месец май. През юли ще се плаща

Untitled

Подкрепа от 16 131 000 лева ще получи сектор „Рибарство и аквакултури“ за справяне с последствията от пандемията, съобщи днес на брифинг в МС министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева.

Средствата са разпределени към три мерки.

Право на подкрепа от 2 039 000 лв. ще имат по мярка 1.9 за временно преустановяване на риболовната дейност собствениците на риболовни кораби. Официално регистрираните с тази дейност кораби са около 100.

По мярка 2.6 подкрепата за сектора на аквакултурата за временно спиране или намаляване на производството ще е в размер на 10 503 000 лв.

По мярка 5.4 за преработване на продуктите от риболов и аквакултури бюджетът на допълнителното плащане ще е 3 500 000 лв.

Парите са част от общия бюджет на програмата за „Морско дело“.

„Максималната помощ е до 80 000 лева и по трите мерки, като помощта ще е за всички оператори, които са „на светло“, легално са декларирали дейностите си и са по обективни показатели“, каза Танева.

Присъстващите на брифинга браншовици заявиха, че са доволни от помощта. Тя ще стартира в края на месец май, а плащанията ще са през юли. Те казаха, че имат спорове с министерството в някои точки на подкрепата, но се надяват те да бъдат изгладени след разговори.

Председателят на Националната асоциация на рибопроизводителите Тачо Пашов одобри подпомагането с думите:“Чаша вода дадена на жадния е много по-добре от бъчва, когато вече е заминал от жажда“.

Йордан Господинов, председател на Асоциацията на производителите на рибни продукти БГ фиш благодари за постигнатото чрез постановление отваряне на търговските вериги за предлагане на българска рибна продукция на щандовете им. Той посочи, че родните риби и продукти намират топъл прием в много държави в Европа и по света, но до момента са били почти без достъп до търговските вериги у нас поради рекет в цените. Сега ситуацията е променена.

Като цяло браншът на риболовците и производителите на риба и аквакултури е със сезиозни спадове в оборотите. За рибоволците средното намаление е 37%, до 70% е спаднало разтоварването на риба, а аквакултурите са надолу с 30 на сто.

Относно днешния протест заради забраната за улов на бяла мида, Йордан Господинов заяви, че той е организиран от една фирма и асоциацията не го подкрепя. Забраната е издадена заради научни становища, в които се посочва тенденцията към намаляване на този вид в Черно море и заради загубата на биоразнообразие. В последните години уловът намалява годишно с по 100-200 тона. Необходимо е три месеца в годината да има забрана за ловенето на бяла мида. Първият период да е по време на размножаването – от 15 април до 15 юни, вторият да е през септември, предлага Господинов.

Leave a Comment