Подпомагането по бъдещата мярка Ковид-19 ще е само за пострадали от пандемията

Десислава ТаневаПодпомагането по бъдещата мярка Ковид-19 ще компенсира само загубите на стопаните претърпени в резултат на усложнената обстановка заради пандемията. Загуби при други обстоятелства няма да се компенсират, заяви днес на брифинг земеделският министър Десислава Танева. 

Тя посочи, че в мярката Ковид-19 ще има компенсаторен механизъм за селскостопанските дейности, които са изисквали при работа на полето да се спазват защитни мерки – дезинфекция, маски, ръкавици. Разходите за биосигурност можат да се изчислят и стопаните да получат съответните компенсации.

Ще се компенсира също така и натискът върху пазара с неработещия канал ХоРеКа, който е предизвикал флуктоация на цените.

Сметките за тези загуби могат да се направят в края на лятото чред представени от производителите легални документи. Тоест, ще се компенсират стопаните, които са в „белия“ сектор.

Министър Танева посочи, че все още мярката Ковид-19 не е утвърдена, тъй като не е променен регламента. Първоначално България е поискала подкрепата да е 2% от бюджета на ПРСР, но сега някои държави предлагат този процент да 3-4 на сто.

Десислава Танева припомни по време на брифинга, че на разположение на гроздопроизводителите във винарската програма ще бъде мярка за бране на зелено в размер на 1 млн. лева.

„303 лева на декар може да получи всеки производител на грозде, ако реши да се възползва от тази възможност“, заяви тя.

До 5 юни в Изпълнителната агенция по лозата и виното ще могат да се подават заявления и след това да се провежда процедурата.

„Целта на мярката е, ако прецени гроздопроизводителят, че ще има натиск на пазара да изкара по-малко количество, другото да го обере на зелено“, обясни Танева.

Подкрепа ще има и за черешопроизводителите и реализацията на продукцията им на пазара, като за тази цел е отпуснат 1 милион лева. Парите ще бъдат предоставяни на оператори, които изкупуват череши. Заплащането ще бъде в рамките на 50 лева на тон, ако завишат изкупуваните от тях количества с 30 %, спрямо 2019 година.

Танева припомни, че на 12 май депутатите подкрепиха предложението новите безработни да участват в прибирането на земеделската продукция без да загубят обезщетенията си и при получаване на надница за положения труд. Трайно безработните, решили да се трудят на полето, няма да бъдат лишени от социално подпомагане.

Leave a Comment