Няма чест, нито справедливост, г-н Кумчев. Земеделието ще продължи да боледува

Получените обещанията на срещата между фермера Красимир Кумчев и Бойко Борисов се оказаха илюзия

Красимир КумчевДнес разбираме, че срещата на 30 април между премиера Бойко Борисов и фермера Красимир Кумчев, в присъстието на земеделския министър Десислава Танева и вицепремиера Красимир Каракачанов, е била нещо като шоу. Но тогава, когато на последвалата пресконференция с участието и на земеделския министър, бе оповестено, че предложението на фермера е одобрено, приехме новината много сериозно.

Защо ли?

Защото за пръв път в страната ни щеше да се приложи субсидиране спрямо доказан доход. Не спрямо доказани количества продукция, не спрямо декари, не спрямо проекти! А спрямо доход, доказан с фактури. За пръв път един бранш – зеленчукопроизводството, щеше да покаже как може да се амбицира. Ама здраво да се амбицира и не точно заради парите. А защото в този начин на субсидиране няма мишкуване и няма протекции. Зеленчукопроизводителите не само щяха да получат честно допълнително заплащане, но щяха да внесат и повече данъци заради изсветлените си доходи.

Но няма чест, няма и справедливост.

Няма значение дали министър-председателят е харесал една идея и е поръчал да се подкрепи. Няма значение, че ще влязат допълнително данъци в бюджета. Няма значение дали на фермерите им харесва предложеният от Кумчев начин на субсидиране или не. Нищо няма значение. Важно е всичко да продължи по познатия удобен начин. Ежегодно да има проверки на терен, които изобличават малка част от тарикатите. Ежегодно да се отчитат увеличения на площите със зеленчуци и в същото време вносът ежегодно да расте. Ежегодно да изчезват от селското стопанство малките производители.

Какво ни провокира да напишем този комента?

След двуседмично очакване министър Танева да обяви общия бюджет на тази нова субсидия, се оказа, че такъв няма. За това разказа секретарят на Асоциация Български пипер Георги Василев, който днес участваше във видеоконферентната среща на различни браншовици с министъра на земеделието.

Десислава ТаневаНа негов въпрос какво се случва с тази извънредна помощ за зеленчукопроизводителите, предложена от фермера Кумчев и одобрена от премиера Борисов, потвърдена на тогавашната пресконференция и от земеделския министър и горещо привестствана от вицепремиера Каракачанов, г-жа Десислава Танева е отговорила: „Ние само възприехме идеята на г-н Кумчев. Принципът за подпомагане важи само за стопани, които в условията на пандемия са загубили 20% от доходите си.“ После тя е добавила, че зеленчукопроизводителите ще бъдат включени в общото подпомагане след края на стопанската година и тогава от тях ще се искат фактури, за да докажат доходите си.

„Тоест, идеята на Красимир Кумчев, отиде на боклука“, обобщи Георги Василев.

 

 

 

Leave a Comment