МЗХГ: Идеята на фермера Кумчев ще бъде предложена и обсъдена с бранша

Предложението на пловдивския фермер Красимир Кумчев зеленчукопроизводителите да получат тази година допълнително субсидиране на базата на доказан доход, някак си увисна във въздуха. На 30 април неговата идея бе одобрена от премиера Бойко Борисов и потвърдена от земеделския министър Десислава Танева. Призивите на Кумчев министерството да обяви час по-скоро бюджета на това допълнително подпомагане, за да могат зеленчукопроизводителите да увеличат, ако могат, площите си и да издават фактури на реална, а не занижена стойност, каквато е масовата практика, не бяха изпълнени. И не са, вече повече от половин месец. Това породи съмнения и коментари в поддържниците на този по-справедлив тип субсидиране, че обещанието може и да не бъде изпълнено.

Прочети още: Допълнителните субсидии ще са само за зеленчуци – полски и оранжерийни – от всички видове

Агро ПловдивС намерението да получим достоверна информация от първоизточника, Агро Пловдив зададе два въпроса на земеделското министерство днес: „1) Какви са причините министър Десислава Танева да се откаже от субсидиране на зеленчукопроизводители на база доказан доход?; 2) А ако г-жа Танева не се е отказала, защо не е обявила този нов начин на субсидиране пред бранша?

МЗХЕто и отговорът на МЗХГ:

„По време на среща с браншовите организации бе поставен въпрос за обвързването на помощите за зеленчукопроизводителите на база доказан доход. Министър Танева за пореден път обясни, че допълнително подпомагане в сектор „Земеделие“ ще бъде разпределено по мярка COVID 19 от ПРСР, за която очакваме решение на Европейската комисия. По нея ще бъдат компенсирани земеделските производители чрез доказване на пропуснати ползи и загуби заради пандемията. Нейното прилагане ще бъде в края на реколтната година, когато има данни за отражението на кризата върху пазарите на съответната селскостопанска продукция. 

Ще бъде предложено и обсъдено с бранша разпределението на помощта за зеленчукопроизводителите да бъде по критерии стойност на дохода, който стопаните ще докажат като реализирана продукция. Именно това е и предложението на г-н Кумчев.“

Leave a Comment