Към 100 държавни бензиностанции ще има през пролетта на 2021 г.

Нова Държавна петролна компания ще лицензира петролните бази на агенция „Държавен резерв и военновременни запаси“ като данъчни складове

бензиностанцияПетролните бази на агенция „Държавен резерв и военновременни запаси“ ще бъдат лицензирани като данъчни складове, за да са в полза на търговците на горива. Впоследствие ще се изградят и държавни бензиностанции, които се очаква да заработят през пролетта на 2021 г. Данъчните петролни складове на „Резерва“ и бъдещите бензиностанции ще са собственост и ще се управляват от Държавна петролна компания. За целта ще бъде изменен Законът за държавните резерви и военновременните запаси. Това съобщиха на брифинг тази вечер след извънредно правителствено заседание финансовият министър Владислав Горанов и министърът на икономиката Емил Караниколов.

Целта на новата държавна компания е да установи действителна пазарна конкуренция между търговските субекти. В момента тя е затруднена, тъй като данъчните складове за горива се държат от едва 6 фирми, а 70% от тях – от една.

Горанов даде пример с търговец, който внася горива от съседна Гърция, например, и не плаща акциз, предпочитайки варианта отложено плащане. В същото време, ако данъчните складове у нас откажат да приемат горивото (горивата), вносителят ще бъде задължен веднага да плати акциза и ДДС, което ще ограничи ликвидността на неговото предприятие и ще го постави в трудна сигуация.

Основната задача на новото предприятие ще е да може да приема петролни пратки в базите, които в срок от три месеца след приемане на законопроекта ще се лицензират като данъчни складове. Ако се наложи, ще бъдат създадени и още данъчни складове.

Идеята за изграждане и на бензиностанции се породила от търговски данни, които показват разлика от 50 стотинки в цените на дребно между различни градове и различни търговци. Държавните бензиностанции ще работят с минимална надценка върху себестойността на горивата и така ще работят за уравновесяване на пазара. Министър Горанов цитира американския икономист Адам Смит, който казва, че „Преследването на личен интерес води до увеличаването на всеобщото благо“.

Засега се предвижда да бъдат изградени около 100 бензиностанции, локациите им тепърва ще се установяват. Най-общото виждане е, че обектите ще са в големи градове, на оживени пътни артерии, но също така и в малки населени места, където големите вериги нямат бензиностанции заради малкия пазар, уточни Владислав Горанов.

 

Leave a Comment