Птицевъди от Айова раздават кокошки за осиновяване заради кризата

кокошкиОколо 1000 късметлийски кокошки са долетели с два чартърни самолета до Калифорния от ферма в Айова, която евтаназира ятото си. Причината е в запушения пазар на яйца заради коронавирусната пандемия, съобщава група за защита на животните, цитирана от Ройтерс.

Земеделските стопани в САЩ убиват прасета и пилета, тъй като пандемията затваря кланиците и прекратява веригата за доставки на храни, оставяйки производителите без пазари за техните животни, без място, където да ги държат и без пари, за да ги хранят.

Animal Place, благотворителна организация за нежелани селскостопански животни, спаси пилетата през уикенда от фермата в Айова, която в това време обгазяваше останалите 140 000 птици заради Ковид-19.

Групата ще предостави пилетата на разположение за осиновяване, след като провери тяхното здраве.

Айова е известна като най-добрият щат за производство на яйца в САЩ.

Цените на яйцата се рязко падна след поскъпването, предизвикано от презапасяване на потребителите в началото на налагане на държавни блокади през март. В момента дузина (12) яйца се продават средно за 89 цента в Средния Запад, след като на 10 април те са стрували 2.83 долара, сочат данните на Министерството на земеделието на САЩ.

Leave a Comment